Oglasi

Prisilno zatvoren ured Al Jazeere u Jemenu

Vojnici su danas naredili zatvaranje ureda u Taizu i nisu objasnili razloge zatvaranja.
Mreža poziva vlasti grada Taiza da promijene ovu odluku i dozvole novinarima Al Jazeere da nastave s izvršavanjem njihovih profesionalnih odgovornostiReuters

Medijska kuća Al Jazeera osudila je prisilno zatvaranje njenog ureda u gradu Taizu, na jugu Jemena.

Vojnici su danas naredili zatvaranje ureda i nisu objasnili razloge zatvaranja, navodi se u saopćenju Al Jazeera Media Networka iz Katara.

"Jemenske vojne snage iz Visoke sigurnosne komande u Taizu, na jugu Jemena, upale su u urede Medijske mreže Al Jazeera u tom gradu i nasilno ih zatvorile", dodaje se.

"Mreža poziva vlasti grada Taiza da promijene tu odluku i dozvole novinarima Al Jazeere da nastave s izvršavanjem njihovih profesionalnih zadataka bez smetnji i prinude."

Ovo nije prvi put da su novinari Al Jazeere napadnuti u tom gradu. Tri člana osoblja bila su oteta u Taizu u januaru prošle godine.

Veoma je opasno za medijske radnike da djeluju u toj ratom rastrganoj državi. Pobunjenički pokret Husi prošlog mjeseca napao je jemenski TV-kanal Al Youm i uzeo veći broj zaposlenika kao taoce.

Prijeti epidemija kolere

Taiz je postao centralna lokacija trenutnog rata u Jemenu jer se smatra strateškom vezom između prijestonice Sane i juga države.

Jemen potresa rat od 2014. godine, kad je pobunjenički pokret Husi osvojio veliki dio države, uključujući Sanu.

Saudijska Arabija pokrenula je veliku zračnu kampanju protiv pobunjenika u martu 2015. s ciljem povratka na vlast predsjednika Abd-Rabbuha Mansoura Hadija.

Husi su otad protjerani s većeg dijela juga države, no i dalje kontrolišu Sanu i većinu sjevera.

Procjenjuje se da je približno 10.000 osoba izgubilo živote tokom rata. Jemenu prijeti i smrtonosna epidemija kolere, što je direktna posljedica sukoba. Ta bolest odnijela je približno 2.000 života i pogodila više od milion osoba od aprila 2017. godine.

Izvor: Al Jazeera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.