Prirodni gas stiže u Izrael

Tamar je lociran 90 kilometara od obale Haife i procenjuje se da ima oko tri tri triliona kubnih metara gasa. (Getty Images)

Prirodni gas iz Sredozemnog mora počeo je stizati u Izrael i očekuje se da će ta zemlja, nekad siromašna energetskim izvorima, do kraja ove decenije postati izvoznik gasa.

Polje Tamar ima dovoljno rezervi za izraelske potrebe decenijama, prenosi Reuters.

Otkriće izvora gasa 2009. godine dovelo je do prave istraživačke groznice u bazenu koji dijele Izrael, Kipar i Liban i otkrića još većih rezervi u polju Leviathan.

To je navelo Izrael da osnuje fond bogatstva prirodnog gasa.

Nezavisnost Izraela u odnosu na prirodni gas  je ogromno dostignuće izraelske ekonomije i početak nove ere, kazao je milijarder Yitzhak Shuva koji ima dionice u Grupi Delek, jedne od partnera u Tamaru.

Pad cijena struje

Gas će dovesti do smanjenja proizvodnih troškova u izraelskoj Električnoj korporaciji i pada cijena struje, najavilo je Ministarstvo za vodu i energiju.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu izdao je tim povodom saopćenje:

“Preduzimamo važan korak ka nezavisnosti u energetskom sektoru. U posljednjoj deceniji promovirali smo izraelski gasni sektor i to će ojačati ekonomiju Izraela i dobrobit svih građana zemlje”.

Tamar je lociran 90 kilometara od obale Haife i procenjuje se da ima oko tri tri triliona kubnih metara gasa.

Razvojem Tamara i Leviathana  Izrael će postati manje zavisan od uvoza energije, ali će također moći izvoziti  značajan dio svog prirodnog gasa.

Tamar je već potpisao više velikih sporazuma, uključujući ugovor o snabdijevanju prirodnima gasom izraelske Električine kompanije, vrijedan 23 milijarde dolara.

Trideset šest procenata Tamara drži jedna kompanija iz Texasa, Isramco Negev 38,75 posto, a udjela imaju još tri izraelske kompanije.

Izvor: Agencije