Prirodna rješenja za borbu protiv poplava

Zbog klimatskih promjena, ekstremne pojave će biti sve češće, kažu iz WWF-a (AP)

Povodom sve češćih poplava velikih razmjera koje su ove godine zadesile Srbiju, BiH i Hrvatsku, Svjetski fond za prirodu (WWF) ističe kako su upravo prirodna rješenja najbolji način smanjenja posljedica poplava.

„Zbog uticaja klimatskih promena ovakve ekstremne hidrološke pojave će biti sve češće, te je potrebno već sada početi raditi na prirodnom sistemima odbrane od poplava. To podrazumeva prirodne retencije i davanje rekama što više prostora za izlivanje, a nasipe i ostalu skupu infrastrukturu treba graditi samo u naseljima i za zaštitu industrijskih zona i većih saobraćajnica”, smatra Duška Dimović, direktor programa WWF-a u Srbiji.

Trenutni sistem odbrane od poplava, kako se navodi u saopćenju WWF-a, uključuje velike vodoregulacijske zahvate poput kombinacija brana, produbljivanja korita i pravljenja kanala, obaloutvrda i obalnih nasipa te uklanjanje vodene vegetacije.

Više zaštite

Ekstremne padavine kakve su zabilježene proteklih dana, tlo zasićeno vodom od ranijih padavina koje su posljednjih mjeseci izuzetno česte, te riječna korita prepuna vode, dovela su, kako je konstatovano, ponovo do snažnih poplava.

„Rečne doline treba što više otvarati, kako bi reke dobile više prostora za svoju prirodnu dinamiku koja najbolje reguliše velike plavne talase”, istakla je Dimović.

Prirodna plavna područja mogu, kako navodi WWF, ovakve plavne talase ublažiti i smanjiti njihov utjecaj nizvodno.

Dobri primjeri kako ova područja mogu smanjiti posljedice poplava su specijalni rezervati prirode Gornje Podunavlje, Obedska bara, Karađorđevo i Zasavica, kao i Park prirode Lonjsko polje u Hrvatskoj, velika retenzija koji štiti kako Beograd, tako i Zagreb od poplava.

“Ovakvih prirodnih sistema odbrane od poplava bi trebalo biti znatno više”, saopštava WWF.

Izvor: Agencije