Pripreme za suđenje Perkoviću i Mustaču

Perkovićeva odbrana smatra kako tužiteljstvo ne raspolaže nijednim dokazom (Pixsell)

Pred Višim pokrajinskim sudom u Minhenu u petak će početi suđenje Zdravku Mustaču i Josipu Perkoviću zbog suučesništva u ubojstvu hrvatskog emigrantskog političara Stjepana Đurekovića 1982. godine.

Nekoliko dana prije početka procesa Perkovićeva obrana argumente optužbe smatra neutemeljenima, dok je obrana Mustača najavila da će se on braniti šutnjom.

Peter Wagner, jedan od odvjetnika iz braniteljskog tima Perkovića, kazao je za Hinu kako će obrana pokušati oboriti optužbu na temelju nekoliko elemenata – nedostatak motiva i dokaza i nevjerodostojnost glavnih svjedoka optužbe.

“Postoje mnogi detalji optužbe koji nas nisu uvjerili. Primjerice, nedostaje bilo kakav motiv za hrvatsku tajnu službu za likvidaciju Đurekovića. On za Hrvatsku kao disident nije bio tako opasan. Aktivan je postao tek nakon što je stigao u Njemačku”, smatra Wagner.

Uz Wagnera, u radu Perkovićeve obrane će još sudjelovati minhenski odvjetnici Richard Beyer i Francziska Zurr te odvjetnik Anto Nobilo iz Hrvatske.

Wagner je rekao kako Perkovićeva obrana smatra da tužiteljstvo ne raspolaže niti jednim dokazom.

(Ne)vjerodostojnost svjedoka

“Nema oružja, počinitelji nikad nisu pronađeni. I o samom počinjenju djela postoje različite verzije”, kaže Wagner.

Kao glavni argument obrane Wagner navodi pomanjkanje vjerodostojnosti glavnih svjedoka optužbe Vinka Sindičića i Bože Vukušića, koji bi se u Minenu mogao pojaviti na suđenju kao svjedok optužbe.

“Sindičić je optužen za pokušaj ubojstva i protiv njega je vođena istraga i u slučaju ubojstva Brune Bušića. Protiv Sindičića je i u Njemačkoj vođena istraga zbog otmice Sekule [Luka Sekula, bivši djelatnik Službe državne sigurnosti]. U svakom slučaju se radi o osobi kojoj se može osporiti vjerodostojnost. I Vukušiću se, ukoliko bude izveden kao svjedok optužbe ne može vjerovati. U svakom slučaju se kod ove dvojice radi o svjedocima kojima se može osporiti vjerodostojnost. Osim toga, ni oni sami ne mogu potvrditi umiješanost Perkovića u Đurekovićevo ubojstvo”, rekao je Wagner.

Vukuši je hrvatski emigranta koji je u Njemačkoj pravomoćno osuđen zbog ubojstva jednog UDBA-ina agenta.

Sindičić je prošle godine povukao svoj kompletan iskaz koji je dao na sudu u procesu protiv Krunoslava Pratesa, osuđenog za sudjelovanje u tom ubojstvu, navodeći da je dao iskaz pod prijetnjama te skidajući odgovornost s Perkovića.

Wagner je procijenio da će tijekom suđenja, zbog velikog broja svjedoka iz Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine koje je optužba pozvala u Minhen, “zasigurno” na vidjelo izići nove spoznaje o ubojstvu Đurekovića.

“Ne znam tko će se sve odazvati ovim pozivima, ali mislim da će ovo suđenje na svjetlo dana iznijeti mnoge novosti oko slučaja Đureković. Hoće li one biti na štetu Perkovića ili u njegovu korist, to u ovom trenutku uopće ne mogu procijeniti”, rekao je Wagner.

Slučaj Krunoslava Pratesa

Perkovićev odvjetnik se osvrnuo i na slučaj Krunoslava Pratesa, koji je pred istim ovim sudom 2008. godine, zbog suučesništva u Đurekovićevu ubojstvu i na temelju iskaza istih svjedoka koji će se pojaviti i u predstojećem procesu, osuđen na doživotnu zatvorsku kaznu, koju izdržava u Njemačkoj.

Odgovarajući na pitanje o sastavu sudskog vijeća kojemu predsjeda sudac Manfred Dauster, koji je bio u sudskom vijeću u i slučaju Prates, te o optimističnim očekivanjima unatoč tome što se pojavljuju isti svjedoci, a i neki članovi sudskog vijeća, Wagner jer potvrdio da se Dauster nalazio u sudskom vijeću koje je osudilo Pratesa, no istaknuo je da ovo sudsko vijeće drugačije pristupa procesu.

“No, moram reći da si ovo sudsko vijeće [senat] daje više truda oko sakupljanja materijala i pristupa suđenju nego što je to bio slučaj s vijećem koje je osudilo Pratesa”, zaključuje Wagner, koji smatra da proces protiv Pratesa treba gledati iz drugog kuta.

Minhenska odvjetnica Daniela Dopf, koja, uz Lidiju Horvat iz Hrvatske, zastupa Mustača u procesu koji počinje u petak, nije za Hinu htjela iznositi strategiju obrane, ali je naglasila da će se njezin klijent braniti šutnjom.

Jedan od nekadašnjih direktora Ine i potom hrvatski emigrant Stjepan Đureković ubijen je 28. srpnja 1983. godine u Wolfratshausenu pored Minhena, u garaži koja mu je služila kao tiskara za emigrantsku literaturu.

Njemačko pravosuđe se sredinom prošlog desetljeća počelo intenzivnije zanimati za Đurekovićevo ubojstvo, nakon čega je došlo do optužnice protiv Pratesa, suradnika Službe državne sigurnosti.

Presuda iduće godine

Na suđenju Pratesu Perković i Mustač su se navodili kao naručitelji tog ubojstva.

Njemačko pravosuđe od tada traži Perkovićevo i Mustačevo izručenje.

Glavno državno odvjetništvo u Karlsruheu konačno je i formalno u svibnju, odnosno kolovozu ove godine podiglo optužnice protiv Perkovića i Mustača za suučesništvo u Đurekovićevu ubojstvu.

Perkoviću se predbacuje da je zasad nepoznatim izvršiteljima ubojstva predao ključeve garaže u kojoj je Đureković 1982. godine ubijen, a Mustaču da je, kao Perkovićev pretpostavljeni, dao nalog za ubojstvo Đurekovića.

Suđenja Perkoviću i Mustaču su, odlukom Višeg pokrajinskog suda u Minhenu od kolovoza ove godine, spojeni u jedan.

Za postupak je zasad predviđeno 50 ročišta, a presuda bi trebala biti donesena krajem travnja iduće godine.

Perković i Mustač su ove godine izručeni Njemačkoj.

Izvor: Agencije