Pripreme za Olimpijske igre: IAEA će pomoći Japanu

Znanje IAEA-e povećat će sigurnost Olimpijskih igara u Tokiju, navode predstavnici Japana (EPA)

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) saopćila je da će pružiti pomoć Japanu kako bi ta zemlja “poboljšala mjere vezane za nuklearnu sigurnost” tokom Olimpijskih igara u Tokiju 2020. godine.

Sporazum o saradnji potpisan je u Beču, gdje je sjedište IAEA-e, a potpisali su ga direktor te agencije Yukiya Amano i japanski ministar vanjskih poslova Taro Kono.

“Među oblastima moguće saradnje jesu organiziranje obuka, radionica, tehničkih posjeta IAEA-e i vježbe u oblasti nuklearne sigurnosti, organiziranje pripremnih tehničkih sastanaka i davanje dodatne opreme za otkrivanje radijacije”, navodi se u saopćenju IAEA-e.

Sigurnost na velikim takmičenjima

Glasnogovornik japanskog Ministarstva vanjskih poslova Norio Maruyama izjavio je da će “znanje Agencije povećati sigurnost Igara”, prenosi Beta.

Prema njegovim riječima, iako sporazum nije direktno povezan s nuklearnim prijetnjama Sjeverne Koreje, “neizvjesnost postoji i moraju se iskoristiti sva potrebna sredstva da bi se ona eliminirala”.

IAEA obično sarađuje na pitanjima nuklearne sigurnosti na velikim međunarodnim događajima i već je učestvovala u pripremama Olimpijskih igara u Rio de Janeiru 2016. i Evropskog prvenstva u nogometu u Ukrajini i Poljskoj 2012. godine.

Izvor: Agencije