Pripreme za nove izbjeglice u Njemačkoj

Vlasti Saksonije, pokrajine u istočnoj Njemačkoj, spremaju se za prihvat novih izbjeglica. Do kraja godine trebalo bi da stignu desetine hiljada.

Proces integracije u njemačko društvo prilično je težak, međutim, jedna grupa građana Drezdena nastoji da ga izbjeglicama učini što jednostavnijim.

Iza zidina vojne škole, boravi  270 novih izbjeglica. Umorni su od dugog puta, pa su domaćini odlučili da ih niko ne uznemirava.
Za to vrijeme, savezna i pokrajinska vlast spremaju se za doček još stotina hiljada. 

„Prognozu smo već tri puta u ovoj godini mijenjali. Zamislite, februar  250 hiljada, za maj je planirano 400 hiljada, sredinom avgusta je najavljeno 800 hiljada izbjeglica. Od 800 hiljada na Saksoniju otpada 40 hiljada“, kazao je Markus Ulbig, ministar unutarnjih poslova Saksonije.

U jedinom šatorskom naselju u gradu boravi 700 izbjeglica i lijep dan izmamio ih je napolje.

„U parku u blizini kampa, izbjeglice iz Sirije, Afganistana, Iraka, Pakistana uče njemački jezik. Pri tome im pomažu građani Drezdena”, javlja reporterka Al Jazeere Nadina Maličbegović.

Reza je iz Afganistana u Njemačku stigao prije dvanaest dana. Još čeka da ga registruju, kako bi podnio zahtjev za azil.

„Hoću brzo da naučim njemački jezik, možda da pronađem dobar posao i nastavim školovanje. Nijemci su divni ljudi“, rekao je Reza.

Integracija u njemačko društvo

Stefan Mertenskoetter je pokrenuo inicijativu među sugrađanima da osnuju malu, neformalnu školu njemačkog jezika. 

„Vrlo su dobri učenici, vrlo dobri. Uče njemački, ali nama je najvažnije da upoznaju Nijemce. Polazimo od toga da su imali težak put, prelazeći granice mnogih zemalja Srbije, Makedonije, Mađarske, Austrije. A ovdje se prvi put sreću s Nijemcima“, navodi Mertenskoetter.

Put do Njemačke bio je težak, za većinu ljudi smještenu u ovom izbjegličkom kampu.

„Mnogo problema. Ništa osim problema. Ali smijem se zbog toga što je Njemačka jednostavna i udobna sredina. Mnogo, mnogo sam sretan“, navodi Mahmoud, izbjeglica iz Sirije.

U Njemačkoj žele početi ispočetka. Dani pod šatorima za sada su još podnošljivi, ali ide zima i brzo će trebati novi smještaj. Do tada broje dane, i vrijedno uče njemački jezik.

Izvor: Al Jazeera