Pripreme za Mundijal u Kataru idu po planu

Organizatori Svjetskog nogometnog prvenstva 2022. potvrdili su da sve ide po planu i da će Katar biti spreman.

U Dohi se obilježava Nacionalni dan sporta. Događaj na kojem se pojavio i katarski emir Tamim Bin Hamad al-Thani. Na travnjaku se pridružio dječacima, od kojih bi neki mogli i zaigrati na SP-u 2022. godine, kome će domaćin biti ova zaljevska zemlja. Organizatori su zadovoljni kako teku pripreme.

“Teško je u procentima izraziti gdje se trenutno nalazimo, ali mogu reći da se držimo predviđenih termina. Tokom godine bit će poznati izvođači radova za preostala dva stadiona”, rekao je Hassan al-ThawadI, predsjednik organizacionog odbora Mundijala.

Osim stadiona, Katarani do Mundijala planiraju izgraditi svu potrebnu infrastrukturu, uključujući metro. Uprkos dobrom ritmu radova, domaćini su izloženim brojnim kritikama.

Promjene u FIFA-i bez utjecaja

“Svi domaćini Mundijala bili su izloženi kritikama, ali smo mi posebno na udaru. Često se objavljuju neprovjereni podaci i uz mnogo predrasuda. Turnir 2022. godine iskoristit ćemo da cijelom svijetu na najbolji način prikažemo kakvi smo domaćini”, kazao je ThawadI.

Predstavnici Katara uvjereni su da ovomjesečni izbor novog predsjednika Svjetske nogometne asocijacije neće značajnije promijeniti odnos svjetske kuće nogometa prema domaćinu Mundijala 2022.

“FIFA prolazi kroz proces reformi, ali bez obzira na razvoj događaja, očekujem da ćemo ostati partneri, kao što je to bilo do sada”, navodi ThawadI.

Svjetsko prvenstvo u Kataru bit će prvo u historiji koje će se održati u zimskom terminu, što je i dalje izvor najvećih kontraverzi.

Izvor: Al Jazeera