Priprema li se Turska za testiranje ruskog sistema S-400?

Postoje predviđanja da se Turska priprema za novo testiranje sistema S-400 (Al Jazeera)

Turska je izdala obavijest o zabrani ulaska u zračni prostor i vode s njene obale Crnog mora, kako bi se omogućilo testiranje oružja, očito u petak, u koje bi bile uključene njene raketne odbrambene jedinice ruske proizvodnje S-400, sedmicu nakon što su prebačene u regiju.

Iako je Ankara već testirala raketni sistem zemlja-zrak prošle godine, dodatne vježbe mogle bi pogoršati napetost sa Sjedinjenim Američkim Državama, njihovim NATO saveznikom, koji se oštro usprotivio kupovini sistema od Moskve, s obrazloženjem da S-400 predstavlja prijetenju NATO odbrambenim sistemima.

Washington je prošle godine odgovorio isključivanjem Turske iz američkog programa borbenih aviona F-35 i zaprijetio uvođenjem sankcija.

Domet do 400 kilometara

Turska lira je ostala blizu najnižih nivoa od kako su videozapisi u lokalnim medijima prošle sedmice pokazali da su rakete S-400 premještene na sjever sa položaja u blizini Ankare, prenosi Reuters.

Turska je izdala obavijest, odnosno NOTAM, o zabrani letenja u zračnom prostoru na području u blizini obalnog grada Sinopa, zbog provođenja radarskog ispitivanja i mogućeg ispaljivanja bojeve municije na šest sati 16. oktobra.

Avionima se savjetuje da izbjegavaju to područje do visine od 200.000 stopa (61.000 metara).

Ranije ove sedmice Turska je izdala pomorsku obavijest o obuci gađanja i dvije druge obavijesti o vojnoj obuci.

U turskim obavijestima poslanim putem sistema NAVTEX piše da će vježba gađanja biti održana 16. i 17. oktobra.

Protivraketni odbrambeni sistem S-400 jedan je od najnaprednijih na svijetu, a opremljen je radarom srednjeg do velikog dometa, koji može otkriti i pratiti dolazeće avione i lansirati salvu projektila na svoje ciljeve na domet do 400 kilometara.

Senatori pozivaju na sankcije

Turska je potpisala ugovor o S-400 s Rusijom 2017. godine.

Isporuke prve četiri raketne baterije, u vrijednosti od 2,5 milijardi dolara, počele su u julu prošle godine.

Ankara je i ranije provodila radarske testove, ali će testiranje upotrebe vatrenog oružja biti prvo po redu.

Nakon što su se pojavili videosnimci raketa S-400 i počeli kružiti izvještaji o planiranim testovima, dva američka senatora su prošle sedmice ponovo pozvala administraciju predsjednika Donalda Trumpa da uvede sankcije Turskoj.

Izvor: Agencije