Pripadnici krajnje desnice prijete njemačkim političarima

Predsjednica CDU-a indirektno je optužila desne populiste iz Alternative za Njemačku za pogoršanje političke atmosfere u Njemačkoj (Ilustracija)

Gradonačelnica Koelna Henriette Reker primila je prijetnje smrću koje dolaze s krajnje desne političke scene i povezane su s ubistvom demokršćanskog političara Waltera Luebckea (Kršćansko-demokratska unija CDU), za čije se ubistvo također sumnjiče pripadnici krajnje desnice, potvrdila je u četvrtak policija u Koelnu. 

Kako prenosi agencija Hina, istragu je preuzeo Berlinski pokrajinski ured za borbu protiv kriminala.

Po istom izvoru, prijetnje smrću dobio je i gradonačelnik Altena Andreas Hollstein (CDU).

I Reker i Hollstein već su bili žrtve političkog nasilja.

Reker je 2015. napadnuta nožem i teže povrijeđena, dok je Hollstein 2017. također napadnut nožem, pri čemu je pretrpio lakše povrede.

Oboje su napadnuti zbog podrške izbjegličkoj politici Angele Merkel. 

Njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier u srijedu je na otvorenju Dana Protestantske crkve u Dortmundu pozvao na zaštitu lokalnih političara, koji obavljaju “srž političkog posla” u Njemačkoj. 

Ubijeni Luebcke redovno dobijao prijetnje

I početkom mjeseca ubijeni Luebcke obavljao je političku funkciju na pokrajinskom nivou.

Prošlog vikenda uhapšen je 45-godišnji pripadnik krajnje desnice pod osnovanom sumnjom da je ubio demokršćanskog političara. 

I Luebcke je zbog svoje podrške izbjegličkoj politici redovno dobijao prijetnje iz krajnje desnog političkog spektra. 

Predsjednica CDU-a Annegret Kramp-Karrenbauer indirektno je optužila desne populiste iz Alternative za Njemačku (AfD) za pogoršanje političke atmosfere u Njemačkoj.

“Slučaj ‘Luebcke’ pokazuje do koje mjere radikalizacija izgovorenog na način na koji to prakticiraju odgovorni unutar AfD-a, spušta granice za nasilna djela, što rezultira čistim nasiljem”, rekla je Kramp-Karrenbauer.

AfD je odbacio optužbe te poručio da osuđuje svaki oblik nasilja bez obzira na to dolazi li s desnog ili lijevog radikalnog političkog spektra.

Izvor: Agencije