Pripadnici HVO-a iz Orašja će se braniti sa slobode

Cijeli postupak bi trebao biti okončan do kraja godine (Al Jazeera)

Odlukom Suda Bosne i Hercegovine, odbijen je prijedlog Tužilaštva Bosne i Hercegovine za produženje pritvora deseterici bivših pripadnika Hrvatskog vijeća odbrane koji su krajem oktobra uhapšeni na području Orašja, saopćeno je iz Suda Bosne i Hercegovine.

Uhapšeni su u pritvoru bili od 2. novembra, a Sud je donio drugačiju odluku, jer su ocijenili da tvrdnje Tužilaštva nisu osnovane.

U prijedlogu za produženje pritvora navedena je mogućnost bjekstva, zbog posjedovanja dvojnog državljanstva i utjecaja na svjedoke.

‘Politički obojena medijska kampanja’

Izrečena je zabrana napuštanja mjesta boravišta (uz obavezu ovlaštenih službenih osoba da najmanje dva puta dnevno, nasumice, kontroliraju da li osumnjičeni borave na naznačenim adresama) i zabrana putovanja (uz privremeno oduzimanje svih putnih isprava, zabranu izdavanja novih putnih isprava te zabranu korištenja lične karte za prelazak državne granice).

Također, izrečena je i zabrana sastajanja s određenim osobama, međusobno kontaktiranje na bilo koji način te kontaktiranje sa saizvršiocima, svjedocima Tužilaštva Bosne i Hercegovine, kao i približavanje njima na udaljenosti od 100 metara.

Osumnjičenima je zabranjeno i kontaktiranje sa svim predstavnicima printanih i elektronskih medija na okolnosti koje se tiču ovog krivičnog postupka.

U oktobru su uhapšeni penzionirani general Đuro Matuzović, ratni zapovjednik oraškog zbornog područja, Ivo Oršolić, Tado Oršolić, Marko Dominković, Joso Nedić, Marko Baotić, Marko Blažanović, Mato Živković, Anto Živković i Stijepo Đurić.

Na ročištu koje je pred Sudom Bosne i Hercegovine održano u utorak, tužilac Milenko Kajmaković iznio je prijedlog da se pritvor produži za još dva mjeseca.

Kazao je kako su dvojno državljanstvo pritvorenih i “politički obojena medijska kampanja” koja je pratila privođenje osumnjičenika za ratne zločine dovoljni razlozi za određivanje takve mjere.

Protivljenje odbrane

Advokati optuženih oštro su se usprotivili takvim zahtjevima tužilaštva, ocijenivši ih potpuno neutemeljenima.

“Meni je ostala samo mogućnost javno pozvati hrvatskog premijera i predsjednicu Hrvatske da daju jamstva kako će se oni odazvati budućim pozivima suda”, kazao je novinarima po završetku ročišta advokat Vlado Adamović.

Tužilac Kajmaković kazao je kako je u sklopu istrage preostalo saslušati još 11 svjedoka, a cijeli taj postupak trebao bi biti okončan do kraja godine.

Izvor: Agencije