Princeza kandidatkinja za premijerku Tajlanda

Ubolratana je najstarija kći kralja Bhumibola (EPA)

Sestra tajlandskog kralja u petak je ušla u utrku za premijersku funkciju kao kandidatkinja populističke stranke, što je presedan u tajlandskoj politici obilježenoj sukobima između pobornika kraljevske porodice koji gravitiraju Bangkoku i onih okupljenih oko zbačenog premijera Thaksina Shinawatre.

Princeza Ubolratana Rajakanya Sirivadhana Barnavadi, 67-godišnja starija sestra kralja Mahe Vajiralongkorna, bit će kandidatkinja stranke odane Shinawatri, političaru u centru političkih turbulencija i rivalskih uličnih protesta koji godinama pogađaju tajlandsko društvo.

Ubolratana je najstarija kći kralja Bhumibola. Rođena je 1951. u Lausanni, a studirala je matematiku i biohemiju.

Jedan od vodećih protivkandidata na izborima 24. marta bit će joj aktuelni premijer Prayuth Chan-ocha, čelnik vladajuće vojne hunte koji je također svoju kandidaturu najavio u petak.

Tajland je ustavna monarhija od 1932. godine, no kraljevska porodica ima ogroman utjecaj i milione pobornika.

Pitanje podrške kralja

Još uvijek se ne zna ima li nominacija Ubolratane, velike korisnice društvenih mreža i bivše zvijezde sapunica koja je godinama živjela u Kaliforniji, podršku kralja.

Kandidatura članice kraljevske obitelji za stranku Thai Raksa Chart, pobornicu Shinawatre, mogla bi transformirati izbore koji su viđeni kao direktnu bitku između Thaksinovih populista i njihovih saveznika s jedne, te vojno-kraljevskih elita s druge strane.

„Ovo je značajan razvoj događaja koji će odrediti oblik i dinamiku tajlandske politike prije i nakon izbora… Thai Raksa Chart sada je glavni favorit“, smatra Thitinan Pongsudhirak, politički analitičar sa Univerziteta Chulalongkorn.

Ubolratana se kraljevske titule odrekla 1972. kad se udala za Amerikanca Petera Jensena, svog kolegu sa univerziteta MIT. Živjela je u SAD-u više od 26 godina prije no što su se 1998. razveli. 

Izvor: Agencije