Oglasi

Princeton će izbaciti ime Woodrowa Wilsona iz naziva fakulteta

Univerzitet Princeton je razmatrao promjenu imena nakon studentskih protesta u novembru 2015., ali tada je odlučeno da se nazivi škole i fakulteta ne mijenjaju.
Wilson je obnašao dužnost predsjednika SAD-a od 1913. to 1921. EPA-EFE

Ugledni američki Univerzitet Princeton odlučilo je ukloniti ime bivšeg američkog predsjednika Woodrowa Wilsona iz naziva jednog od svojih fakulteta zbog Wilsonovih rasističkih stavova i rasističke politike, objavljeno je u subotu.

Predsjednik Princetona Christopher Eisgruber rekao je da je univerzitet odlučilo promijeniti ime Škole za javne i međunarodne odnose Woodrow Wilson, te Wilson Collegea nakon što je američka policija posljednjih mjeseci usmrtila Afroamerikance Georgea Floyda, Breonnu Taylor, Ahmauda Arberyja i Raysharda Brooksa, prenosi Hina.

Univerzitet Princeton je 2016. razmatralo promjenu imena nakon studentskih protesta u novembru 2015., ali tada je odlučeno da se nazivi škole i fakulteta ne mijenjaju.

"Rasist čak i prema standardima onoga vremena"

Eisgruber je rekao da je Wilson bio "rasist čak i prema standardima onoga vremena", navodeći da se bivši američki predsjednik zauzimao za segregaciju u federalnim upravnim tijelima koja su tada već desetljećima bila rasno integrirana.

Politička škola bit će preimenovana u Princetonsku školu za javne i međunarodne odnose, dok će Wilson College postati "Prvi College".

Wilson je obnašao dužnost predsjednika Univerziteta Princeton prije nego je postao guverner New Jerseya, a kasnije i američki predsjednik od 1913. to 1921.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.