Princ Charles 90 minuta govorio Trumpu o klimatskim promjenama

Princ Charles pokušavao je uvjeriti američkog predsjednika u opasnosti koje donosi globalno zagrijavanje (EPA)

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je danas u Londonu kako vjeruje da klimatske promjene “idu u oba smjera”, nakon 90-minutne diskusije s britanskim princom Charlesom.

Princ je s Trumpom proveo 75 minuta duže nego što je planirano, pokušavajući ga uvjeriti u opasnosti koje donosi globalno zagrijavanje, ali on je i dalje insistirao da je njegova zemlja “čista”, te okrivio druge zemlju za krizu.

“Vjerujem da je došlo do promjene vremena i mislim da se ono mijenja u oba smjera”, rekao je Trump, prenosi Tanjug.

Potvrdio je da dijeli prinčevu želju za “dobrom klimom”, ali je okrivio druge zemlje za povećanje zagađenja iako je baš on stavio van snage mnoge američke zakone o klimatskim promjenama uprkos upozorenjima svojih agencija.

Trump je rekao i da je njegov sastanak s princom prvobitno trebao trajati samo 15 minuta.

“Tokom razgovora uglavnom je govorio on i zaista je dobro upoznat s klimatskim promjenama i mislim da je to odlično”, rekao je američki predsjednik o princu Charlesu, te dodao:

‘SAD ima jednu od najčistijih klima koje postoje’

“Želi osigurati da buduće generacije imaju dobru klimu nasuprot vremenskim katastrofama i ja se s tim slažem.”

Međutim, Trump je još jednom okrivio druge zemlje, prije svega Kinu, Indiju i Rusiju, za pogoršanje kvaliteta zraka i vode, dok tvrdi da SAD ima jednu od “najčistijih klima koje postoje”.

Na pitanje novinara prihvata li naučne tvrdnje o klimatskim promjenama rekao je:

“Vjerujem da postoji promjena vremena i mislim da se mijenja u oba smjera. Ne zaboravite, to se nekad zvalo globalno zagrijavanje, pa to nije bilo odgovarajuće, a onda je nazvano klimatskim promjenama. Sada se zapravo zove ekstremno vrijeme, jer s ekstremnim vremenskim uvjetima ne možete pogriješiti.”

Američki predsjednik na kraju je rekao da ga je ganulo “kakvu posvećenost” prema sudbini budućih generacija ima princ Charles, ali da nije promijenio mišljenje o klimatskim problemima.

Izvor: Agencije