Princ Bin Salman: Sporazumi s Pakistanom vrijedni 20 milijardi dolara

Imran Khan je lično dočekao saudijskog princa i odvezao do premijerske rezidencije (EPA)

Saudijski princ prijestolonasljednik Mohammed bin Salman doputovao je u nedjelju u dvodnevnu državničku posjetu Pakistanu i s ovom azijskom državom, čija ekonomija ima mnogo problema, potpisao investicijske ugovore “teške” 20 milijardi dolara.

Bin Salman, poznat i kao MBS, stigao je u pakistansku prijestolnicu Islamabad, dan kasnije od ranije planiranog dolaska.

Dočekao ga je premijer Imran Khan, koji je lično saudijskog prijestolonasljednika odvezao do premijerske rezidencije, gdje ga je dočekala počasna garda.

Planira 100 miliona turista

Uz MBS-a su visokopozicionirani zvaničnici, vodeći biznismeni i ministri kabineta, koji su odmah pod dolasku potpisali određeni broj sporazuma vrijednih više od 20 milijardi dolara, naveo je sam princ na zajedničkoj konferenciji za medije s premijerom Khanom.

“Ta brojka će rasti svaki mjesec dana, svaku godinu. Vjerujemo kako će Pakistan biti veoma važna država u bliskoj budućnosti i želimo biti dio toga”, istakao je saudijski princ.

On je kazao kako ima viziju da Saudijska Arabija bude vodeća turistička destinacija i kako njegovo kraljevstvo želi uvesti raznolikost u svoju ekonomiju prema planu “Vision 2030”.

“Cilj će nam biti 100 miliona turista… Ne možemo garantirati da će to biti do 2030. godine, ali ćemo tu cifru nekada dostići”, istakao je.

Prilikom njegovog dolaska u Islamabad, sve veće ceste u gradu su bile blokirane, a više od 1.000 policajaca je bilo raspoređeno na kontrolnim tačkama.

Ponedjeljak državni praznik

Ulazak u utvrđenu diplomatsku zonu je bio zabranjen, a zračni prostor iznad cijelog grada zatvoren.

Širom grada su postavljene saudijske i pakistanske zastava, zajedno s portretima MBS-a i Khana.

Ponedjeljak je proglašen državnim praznikom i škole i uredi će biti zatvoreni.

Izvor: Al Jazeera i agencije