Primirje stupilo na snagu na istoku Ukrajine

Više od 13.000 ljudi poginulo je u sukobu na istoku Ukrajine, koji traje pet godina (EPA)

Novogodišnje primirje stupilo je na snagu u području sukoba na istoku Ukrajine u petak u ponoć po lokalnom vremenu.

Primirje bi trebalo ostati na snazi i nakon pravoslavnog Božića 7. siječnja, prema Organizaciji za europsku sigurnost i suradnju (OSCE).

Radi se o zadnjem u nizu primirja.

Prošli sporazumi o primirju nisu dugo potrajali i prvi bi sukobi izbili već unutar nekoliko sati.

Više od 10.000 ljudi, među kojima i 2700 civila, ubijeno je od 2014. u borbama separatista koji uživaju potporu Moskve i ukrajinske vojske uglavnom na istoku zemlje, prema procjenama Ujedinjenih naroda.

Merkel razgovarala sa Putinom

Europska unija smatra rusku aneksiju Krima kršenjem međunarodnog prava i ustrajava na teritorijalnom integritetu Ukrajine.

Njemačka i Francuska pozdravile su sporazum o primirju.

Predstojeći blagdani trebali bi biti “prilika za strane da se usmjere na potrebe civilnog stanovništva”, navodi se u zajedničkom priopćenju njemačke kancelarke Angele Merkel i francuskog predsjednika Emmanuela Macrona.

Merkel je u petak telefonski razgovarala s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom o ratu u Siriji i sukobu na istoku Ukrajine.

Zatražila je oslobađanje ukrajinskih mornara koje je Rusija zarobila prošlog mjeseca kad su ruske snage otvorile vatru i zaplijenile nekoliko brodova ukrajinske mornarice.

Stanje u regiji od tada se smirilo no 24 pripadnika ukrajinske mornarice još su u ruskom zarobljeništvu i mogli bi biti suočeni s do šest godina zatvora.

Izvor: Agencije