Prijevremeni izbori u Grčkoj 7. jula

Alexis Tsipras
Tsipras je jedan od rijetkih predstavnika ljevice koji su trenutno na vlasti u zemljama članicama Evropske unije (EPA)

Prijevremeni parlamentarni izbori u Grčkoj, kojih je raspisivanje zatražio premijer Alexis Tsipras nakon poraza na izborima u nedjelju, bit će održani 7. srpnja, izjavio je glasnogovornik Vlade Dimitris Tzanakopoulos.

“Premijer je odlučio organizirati izbore 7. srpnja kako ne bi remetio (školske) ispite”, rekao je on za mrežu Alpha, prenosi Hina.

Tsipras, čija je stranka Syriza (ljevica) teško sankcionirana od birača na europskim i lokalnim izborima u nedjelju, iste je večeri objavio da će raspisati prijevremene parlamentarne izbore.

“Nakon drugog kruga lokalnih izbora (2. lipnja) zatražit ću od predsjednika da odmah raspiše parlamentarne izbore”, kazao je on.

Syriza 23,7, Nova demokratija 33 posto

Grčki mediji do ponedjeljka su špekulirali da će prijevremeni izbori biti održani 30. lipnja.

Syriza je na europskim izborima osvojila 23,7 posto glasova, a Nova demokracija (desnica) više od 33 posto, pokazuju gotovo potpuni rezultati objavljeni na mrežnoj stranici Ministarstva unutarnjih poslova.

Tsipras (44), kome mandat istječe u listopadu, jedan je od rijetkih predstavnika ljevice koji trenutačno obnašaju vlast u zemljama članicama Europske unije.

Izvor: Agencije