Prijetnje zastupniku vojvođanskih Hrvata zbog izjava o Šešelju

Marijan Rističević je zastupnik vladajuće koalicije u Skupštini Srbije (Zoran Žesti? / Tanjug)

Zastupnik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini, ujedno i član zastupničkog kluba oporbene Demokratske stranke u Narodnoj skupštini Srbije Tomislav Žigmanov, našao se na meti kolege parlamentarca iz vladajuće koalicije zbog izjava u povodu presude Vojislavu Šešelju u Den Haagu i progonu vojvođanskih Hrvata tijekom ‘90-ih godina.

Zastupnik vladajućih Marijan Rističević zatražio je u srbijanskom parlamentu odgovor što će Vlada učiniti u povodu izjave Žigmanova da su državne strukture stajale iza zločina u Hrtkovcima te da je početkom ‘90-ih ubijeno 25, a protjerano 35.000 Hrvata iz Srbije.

Rističević je zatražio je da mu se “dostavi spisak tih ubijenih Hrvata” te da mu Vlada odgovori jesu li “ti Hrvati iz Hrtkovaca menjali kuće sa Srbima iz Hrvatske i te ugovore overavali na sudu”.

Po njegovoj ocjeni, šef radikala i zastupnik u Skupštini Srbije Vojislav Šešelj, koji je u srijedu u Den Haagu proglašen krivim za progon vojvođanskih Hrvata i izrečena mu kazna od 10 godina zatvora, mogao je “odgovarati samo za verbalni delikt, jer u Hrtkovcima nikakvog zločina nije bilo”.

“Neka mi pokažu gospodin Žigmanov i njegova izborna lista, neka mi pokažu kolonu traktora i zavežljaja proteranih Hrvata iz Vojvodine, odnosno iz Srbije”, rekao je Rističević.

Žigmanov: Izjave zvuče prijeteće

Reagirajući na zahtjeve i prozivku pred zastupnicima, što su ih prenijeli i pojedini elektronički mediji u Srbiji, Žigmanov je za Hinu rekao da ga Rističevićeve izjave “ne čude” te ih drži “neozbiljnim”, ali ih “ne treba zanemariti, jer zvuče i prijeteće”.

“Rističevićevu intervenciju držim neozbiljnom, no ipak ne i bezazlenom, jer ima elemente zastrašivanja. Njegovo stajalište da u Hrtkovcima ‘nikakvog zločina nije bilo’ krijepi, iako jalovo, jer nije utemeljeno na istini, prevladavajuće mišljenje u Srbiji o događajima iz ‘90-ih”, rekao je Žigmanov.

Očekuje da srbijanska Vlada reagira pokretanjem ozbiljnih istraga o progonu vojvođanskih Hrvata početkom ‘90-ih.

“Što se tiče Rističevićevog pitanja što će Vlada poduzeti u povodu moje izjave, volio bih da pravosudna tijela, na temelju opredjeljenja Vlade Republike Srbije, pokrenu ozbiljne istrage o zločinima nad Hrvatima u Vojvodini te da odgovorne privede licu pravde”, kazao je Žigmanov.

U povodu zahtjeva zastupnika vladajućih naprednjaka da mu se dostavi popis ubijenih Hrvata, Žigmanov je Rističevića uputio na Zajednicu protjeranih Hrvata iz Srijema, Banata i Bačke, sa sjedištem u Zagrebu.

‘Presuda tek dio pravde’

Komentirajući prethodno presudu Šešelju na 10 godina zatvora zbog progona vojvođanskih Hrvata, Žigmanov je, među ostalim, rekao da je presuda tek “dio pravde”, a žrtvama Šešeljeve politike “djelomično zadovoljenje”.

Podsjetio je i da “na teritoriju Srbije nije bilo rata” te da državljani Srbije hrvatske nacionalnosti nisu iskazivali nelojalnost državi, uz ocjenu da su “iza tih zločina stajale državne strukture i paravojne i policijske snage”.

“Poticaj progona i nasilja imao je za posljedicu protjerivanje i ubojstva vojvođanskih Hrvata”, ocijenio je Žigmanov, podsjetivši na 25 žrtava te oko 35.000 Hrvata protjeranih iz Vojvodine, a ponajprije s područja Srijema.

Izvor: Agencije