Prijetnje sudiji koji je pustio osumnjičene za grupno silovanje

Dražen Bošnjaković
Kad je riječ o disciplinskoj odgovornosti sudije, Bošnjaković kaže da u ovoj fazi postupka ne vidi nijedan element da bi napravio takvo što (Al Jazeera)

Hrvatski ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković u utorak je, povodom događaja vezanih uz postupak zbog grupnog silovanja koji se vodi na Županijskom sudu u Zadru, u kojem je žrtva maloljetnica, izjavio da je sudac koji je pustio osumnjičenike da se brane sa slobode dobio ozbiljne prijetnje i da je za njega zatražena zaštita.

“Ponekad mediji donose presudu, a da ne znaju sve činjenice. To nije dobro. Ovo je jedan poseban predmet koji je doveo do unezvijerenosti čitavog društva, ali to se reflektira na žrtvu. I sudac koji je donio tu odluku primio je prijetnje i, koliko znam, za njega je zatražena zaštita, i to vrlo ozbiljne prijetnje. Moramo sačuvati mir i racionalnost”, kazao je Bošnjaković na izvanrednoj konferenciji za novinare, prenosi agencija Hina.

Ministar je naglasio da potpuno razumije uznemirenost javnosti, dodajući kako se važno suzdržati od harange i pustiti da državna tijela obave svoj posao te da treba voditi računa o žrtvi.

‘Ocjenjivati je li sud pogriješio ili ne znači miješanje’

“Treba voditi računa o žrtvi. Treba utvrditi činjenice, provesti dokazni postupak. Koliko god poštujem postupke i vijesti gdje su mediji mnoge stvari otkrili koje ne bi bile otkrivene, ovo je specifičan postupak”, dodao je ministar.

Bošnjaković je istaknuo da će postupak biti složen te da ne može znati koliko će trajati, a nije želio povlačiti paralele sa slučajem Damira Škare, čelnika Autokluba “Siget” i bivšeg saborskog zastupnika HDZ-a, koji je nakon sumnji za silovanje djelatnice Autokluba zadržan u istražnom zatvoru.

“Sve su to različiti predmeti. Svaki predmet ima drugačiju strukturu i teško da možemo povlačiti znakove jednakosti između tih predmeta”, rekao je Bošnjaković, dodajući da je sud izrekao mjeru opreza te da “treba vidjeti kako će izvanraspravno vijeće gledati na tu odluku”.

Uz to je kazao kako ne može ocjenjivati je li sud pogriješio puštanjem osumnjičenih da se brane sa slobode jer bi to značilo da se miješa u rad pravosuđa.

“Ocjenjivati je li sud pogriješio ili nije – to neću. To bi značilo da se miješam i ulazim u zonu neovisnog pravosuđa. Ako je sud i pogriješio, postoji postupak po pravnim lijekovima”, rekao je.

Podsjetio je i kako je žalbu na puštanje petorice mladića da se brane sa slobode podnio državni odvjetnik te da će ih vjerojatno podnijeti i oni kojima su izrečene mjere opreza, a izvanraspravno vijeće suda odlučit će o tim pravnim lijekovima.

Bošnjaković: ‘Ne vidim elemente za stegovni postupak’

“Sudac je donio odluku u okviru svojih ovlasti, on je odluku obrazložio, njegovo je viđenje stvari takvo, ja u to ne mogu ulaziti”, kazao je Bošnjaković, dodavši kako on nema uvida u spis, ali da sve što je objavljeno o tom slučaju zvuči vrlo loše, prenosi hrvatska agencija.

Kad je riječ o stegovnoj odgovornosti suca, Bošnjaković u ovoj fazi postupka ne vidi nijedan element da bi napravio takvo što.

Županijsko državno odvjetništvo u Zadru u utorak je izvijestilo da je podnijelo žalbu protiv rješenja suca istrage kojim nije prihvaćen njihov raniji prijedlog za određivanje istražnog zatvora protiv petorice osumnjičenika za grupno silovanje maloljetnice nego su im određene mjere opreza.

Na svojoj internetskoj stranici državno je odvjetništvo objavilo kako postoji osnovana sumnja da su osumnjičenici počinili teška kaznena djela protiv spolne slobode, bludne radnje, iskorištavanje djece za pornografiju, prijetnje i nanošenje tjelesnih ozljeda.

O žalbi će odlučivati izvanraspravno vijeće zadarskog Županijskog suda.

Izvor: Agencije