Oglasi

Prijetnje smrću grčkom ministru finansija

Ministar finansija Yannis Stournaras u poštanskoj pošiljci dobio metak.
Premijer Antonis Samara i ministar finansija Yannis Stournaras EPA arhiva

Grčki ministar finansija Yannis Stournaras primio je u poštanskoj isporuci metak, a upućene su mu i prijetnje od grupe koja protestuje zbog zapljene nekretnina ljudima koji ne mogu da otplaćuju kredite, saopštila je lokalna policija. 

Ministru je paket poslala malo poznata grupa Kritska revolucija u znak protesta zbog zapljena kuća i imovine.

Grupa je upozorila Stournarasa da država ne preduzima nikakve mjere zapljene kuća i izbacivanja iz domova, naveli su policijski izvori na koje se poziva Reuters.

Ovo je, navodi britanska agencija, posljednji u nizu incidenata koji povećava bojazan od rastućeg političkog nasilja u Grčkoj, prenosi Reuters.

Ta grupa je prošle sedmice na grčki otok Krit poslala slična pisma poreskim organima.

Stournaras, ugledni ekonomista koji je u junu postao ministar finansija, razljutio je mnoge Grke zastupajući provođenje oštrih mjera štednje što zahtijevaju Evropska unija i Međunarodni monetarni fond, kao uslov za dobijanje pomoći za izlazak iz krize u kojoj se našla zemlja.

Ljevičarske grupe

U proteklih nekoliko sedmica u Grčkoj se desilo nekoliko manjih incidenata, uključujući eksploziju bombe kućne izrade ispred zgrada u kojima žive novinari i političke ličnosti, kao i otvaranje vatre na jednu kancelariju koju koristi premijer Antonis Samaras.

U eksploziji bombe u jednom tržnom centru u Atini prošlog mjeseca je ranjeno dvoje ljudi, čime su porasla strahovanja od nove serije ljevičarskog nasilja usred najteže ekonomske krize koja je pogodila zemlju od Drugog svjetskog rata.

Za neke od nedavnih napada odgovornost su preuzele ljevičarske grupe, koje su protiv kapitalizma i akcije u kojoj je policija istjerala bespravne stanare iz jedne napuštene zgrade u centru Atine.

Izvor: Agencije