Prijetnje i posredovanja između Teherana i Washingtona

Izlazak SAD-a iz regije glavni je iranski uvjet za prihvatanje međunarodnog posredovanja (Reuters)

Dok Washington i Teheran nastavljaju razmjenjivati prijetnje nakon atentata na generala Qassema Soleimanija, zapovjednika brigade Quds u iranskoj Revolucionarnoj gardi, aktivirani su regionalni napori za posredovanje kako bi se situacija smirila i spriječilo da stvari prerastu u rat u regiji.

“Posredovanja koja predvode neke regionalne zemlje, poput Katara i Omana, kao i poruke koje je Iran dobijao od Švicarske, Velike Britanije, Njemačke i drugih zemalja imaju za cilj smiriti sve snažnije tenzije između Washingtona i Teherana”, rekao je bivši iranski diplomat Amir Mousavi.

Mousavi pojašnjava da su Sjedinjene Američke Države “pokušale namamiti Iran preko posrednika, nudeći toj zemlji znatne ustupke kako bi je odvratile od odgovora na Soleimanijevo ubistvo”.

“No, Teheran je odbacio sve američke prijedloge, poput ukidanja sankcija i regionalnih ustupaka, postavljajući uvjet da se Washington pridržava njegovih zahtjeva.”

‘Prvi udarac s ose otpora’

O iranskim uvjetima za smanjivanje napetosti s Amerikom Mousavi je rekao da je “izlazak Amerike iz regije glavni iranski uvjet za prihvatanje regionalnog i međunarodnog posredovanja”.

“Osim toga, predsjednik SAD-a [Donald] Trump mora uputiti službeno izvinjenje za svoje postupke, vojni zapovjednik koji je pokrenuo napad na Soleimanija i njegove kolege iz iračke Narodne mobilizacije mora biti izveden pred sud. Amerika mora ukinuti sve sankcije i vratiti se nuklearnom sporazumu.”

Mousavi je odbacio mogućnost da će “eskalirajuća situacija prerasti u direktan rat između Irana i Amerike jer ga nijedna od dvije strane trenutno ne želi”.

Smatra da opcija rata ostaje otvorena sve dok “Washington ne primi prvi udarac s ose otpora”.

Bivši iranski diplomat očekuje da će njegova zemlja odgovoriti na dva načina: “napadom na američke vojne baze u regiji i uzimanjem za metu američkih ličnosti koje su na iranskoj listi terorista, što će dodatno zaoštriti tenzije”.

“Islamska Republika više ne može prihvatiti da su američke vojne baze u njenoj blizini nakon što je SAD izveo napad na Soleimanija iz njih. Postale su direktna prijetnja iranskoj nacionalnoj sigurnosti i sigurnosti iranskih saveznika na Bliskom istoku”, smatra Mousavi.

‘Trumpova strateška greška’

Shuaib Bahman, predsjednik Instituta za strateško istraživanje u savremenom svijetu, smatra da su američke prijetnje Iranu uporedo sa slanjem umirujućih poruka “dokaz Trumpovih politika dvostrukih standarda”.

Ističe da je “Trump napravio stratešku grešku u svojim kalkulacijama koje se odnose na posljedice atentata na Soleimanija”.

Bahman je odbacio mogućnost da će “regionalna i međunarodna posredovanja u smirivanju napetosti ostvariti uspjeh”.

Washington je “taj koji je objavio rat Iranu atentatom na Soleimanija, a od budućeg američkog ponašanja zavisi hoće li taj rat biti obuzdan”.

“Ulazak Amerike u rat protiv Irana bit će poguban za nju”, kazao je Bahman.

Dodao je da se Iran “ne boji američkih prijetnji i da neće ublažiti osvetu za ubistvo Soleimanija, jer je spreman za sve mogućnosti koje se mogu pojaviti nakon osvete”.

Osvrnuo se i na posljedice takve situacije na američke predsjedničke izbore, koji trebaju biti održani krajem ove godine, rekavši da bi “Trumpa bilo kakva avantura kao odgovor na iransku odmazdu mogla napokon izbaciti iz Bijele kuće zbog gorkih američkih iskustava s invazijama na zemlje Bliskog istoka”.

‘Iranski odgovor neminovan’

Kad je riječ o iranskim uvjetima za smanjenje eskalacije s Amerikom, kaže da je “iranska vizija u vezi s tim jasna”.

“Iran zahtijeva da američke snage budu protjerane iz regije i da bude zaustavljeno njihovo miješanje u unutrašnje stvari zemlje.”

Ne vjeruje da će Washington ispoštovati te uvjete u trenutnim okolnostima, što znači da regija ide u daljnju eskalaciju.

Bahman smatra da je iranski odgovor “neminovan, čak i nakon određenog vremena”.

“Teheran sigurno neće praviti kompromise u vezi s opcijom odmazde za ubistvo Soleimanija. Iranski krugovi ovih dana bave se pitanjem vremena i mjesta osvete te načina na koji će biti izvedena”, zaključio je Bahman.

Izvor: Al Jazeera