Prijetnje Albaniji terorističkim napadima

Albanska policija je pojačala mjere sigurnosti nakon napada u Parizu (EPA)

Albanski ministar unutrašnjih poslova Saimir Tahiri izjavio je u subotu da je na ličnu e-mail adresu dobio prijeteću poruku o terorističkom napadu u Albaniji.

U kratkoj poruci je navedeno da će Albanija biti sljedeća zemlja koju će napasti grupa Islamska država Irak i Levant, u sklopu odmazde za učešće Albanije u ratu protiv terorizma, prenosi portal Balkan Insight.

“Sada je vaš red. Sveti rat je počeo protiv svih onih koji su uključeni u rat protiv ISIL-a. Vi ćete se tresti i klečati pred Allahom. Allahu Akhbar”, navodno je napisano u poruci.

Prijeteća poruka

Ime grupe koja je poslala elektronsku poruku je “Brigadat e Kuqe”, odnosno Crvena brigada.

To ime se prvi put javno obznanilo u večer nogometnog susreta Albanije i Srbije, kada je ta grupa poslala prijeteće e-mailove vezane za srbijanski nacionalni nogometni tim, u kojim su ih nazvali neprijateljskom organizacijom.

Policijski izvori su BIRN-u saopćili da se istražuje poruka poslana Tahiriju.

Nakon napada u Parizu u petak navečer, u kojim je ubijeno najmanje 129 ljudi i za koje je odgovornost preuzeo ISIL, albanska policija je saopćila da su pojačali sigurnosne mjere i da su pozvali građane da prijave sve sumnjive osobe i situacije koje primijete.

Izvor: Agencije