Prijetnja zaposlenicima SP Jasenovac

Spomen područje je memorijalni centar na autentičnom mjestu bivšeg ustaškog koncentracionog logora smrti (EPA)

Ravnateljici i djelatnicima javne ustanove Spomen park Jasenovac jutros je došao prijeteći e-mail sa slikom metka i anonimnom porukom u kojoj ih se proziva kao antihrvate i izdajnike. 

“To je otvoreni poziv na likvidaciju ne samo nas nego i svih koji misle slično. Dakle i Vlade, predsjednika Republike, većine političkih stranaka”, izjavila je Hini ravnateljica Spomen parka Jasenovac Nataša Jovičić.

Prijeteću anonimnu elektronsku poruku dobili su, osim ravnateljice, i svih četvero kustosa Spomen područja te voditeljica računovodstva, dakle svi čije su e-mail adrese javno dostupne, dodala je.

Osim toga, rekla je Jovičić, na službenu adresu joj je došao i e-mail s potpisom čelnika HČSP-a Josipa Miljka pod naslovom “Vi širite četničku propagandu”.

Prijetnje prijavili policiji

“Takvi kao Vi su samo ostaci ostataka truleži na hrvatskom nacionalnom tkivu i osuđeni ste na izumiranje i ludilo u koje Vas vodi nezajažljiva i bolesna mržnja”, navodi se u e-mailu s Miljkovim potpisom i pozdravom “Za dom spremni”.

Djelatnici Spomen područja Jasenovac prijetnje su prijavili kriminalističkoj policiji, ali i predsjedniku Republike te drugim institucijama.

Kako bi pregledali e-mailove na službenim računalima očevid je u prostorijama javne ustanove Spomen područja Jasenovac već obavila policija iz Novske.

Spomen područje Jasenovac izgrađeno na području bivšeg ustaškog logora iz Drugog svjetskog rata, a uz Memorijalni muzej tamo djeluje i obrazovni centar čiji je cilj ukazivanje na nužnost poštivanja različitosti među ljudima.

Osuda mržnje i netolerancije

Slavljenje NDH, uzvikivanje ustaških pozdrava, uznemirujući napadi na manjine i na svakog tko je drukčiji svrstava Spomen područje Jasenovac na stranu svih koji se zalažu za istinsku civiliziranu Hrvatsku svih njezinih građana, stoji u priopćenju Spomen područja Jasenovac (SPJ), koje je potpisala ravnateljica Nataša Jovičić.

Spomen područje Jasenovac, kako se navodi, memorijalni je centar koji se nalazi na autentičnom mjestu bivšega ustaškog koncentracijskog logora smrti.

SPJ ističe kako osuđuje sve ispade mržnje i netolerancije te se protivi svemu što duboko unazađuje i obeshrabljuje.

Najsnažnije osude

“Spomen područje koje dokumentira i proučava genocid i Holokaust u Drugom svjetskom ratu danas najsnažnije osuđuje slavljenje i prizivanje režima koji je prouzročio masovna stradanja svih nedužnih”, stoji u priopćenju u kojem SPJ poziva obrazovne institucije da s njima zajednički kreira kurikulume koji će pomoći nastavnicima i učenicima razumjeti uvažavati različitosti te znati osuditi nacizam i fašizam iza kojih su ostajale samo žrtve.

Spomen područje Jasenovac, kako se navodi, memorijalni je centar koji se nalazi na autentičnom mjestu bivšega ustaškog koncentracijskog logora smrti.

“Ustanova putem istraživačke, publicističke, izložbene i obrazovne djelatnosti čuva sjećanje na žrtve”, napominje SPJ i dodaje kako su žrtve logora Jasenovac bili pripadnici nacionalnih manjina, a prije svega Srbi, Židovi, Romi te Hrvati protivnici ustaškog režima.

Izvor: Agencije