Sepp Blatter ostaje na čelu FIFA-e

Sepp Blatter je novi-stari predsjednik Svjetske nogometne asocijacije (FIFA), odlučeno je na današnjem Kongresu svjetske kuće nogometa u Cirihu.

Nakon prvog kruga glasanja, u kojem nije bilo pobjednika, Blatterov jedini protivnik, jordanski princ Ali bin al-Hussein, odlučio se povući tek nekoliko minuta prije početka druge runde glasanja, javlja iz Švicarske novinar Al Jazeere, Mustafa Radončić.

U prvoj rundi glasanja, u kojoj je bila neophodna dvotrećinska većina za pobjedu, Blatter je dobio 133, a Hussein 73 glasa.

Učesnici Kongresa FIFA-e, koji se održava u sjeni korupcijskog skandala i hapšenja sedam zvaničnika svjetske kuće nogometa, danas su birali novog predsjednika ove federacije.

Glasanje je počelo u poslijepodnevnim satima u petak.

Ovo je novom-starom šefu FIFA-e Blatteru peti mandat, a jedini protivkandidat bio mu je 40 godina mlađi jordanski princ, 39-godišnji Ali bin al-Hussein.

Ranije su palestinski predstavnici odustali od zahtjeva da se Izraelu suspenduje članstvo u toj organizaciji.

‘Težak period’

U obraćanju Kongresu prije glasanja, Blatter je dešavanja vezana za korupcijski skandal nazvao “olujom” i najavio težak period za FIFA-u. Ponovio je da se treba boriti protiv korupcije i namještanja utakmica i zalagati se za transparentnost.     

”Ne smijemo dozvoliti da se ime FIFA-e tako povlači po blatu. To ne možemo dopustiti. Jer oni koji su iza toga, koji su krivi, ako se dokažu krivima, to su individualci, a to nije zajednica organizacije. To su individualci, koji su zaboravili da je naš nogomet osnovan na disciplini, poštovanju, fair playu i da je to ekipna igra. Gdje cijela ekipa treba ići prema istom cilju kada se radi o piramidalnoj organizaciji FIFA-e. Želim prihvatiti to da je predsjednik FIFA-e, za sve odgovoran, ali tu odgovornost želim podijeliti s vama, ili barem s Izvršnim odborom. To je vaša vlada, to je naša vlada, i s njima želim podijeliti tu odgovornost”, rekao je Blatter.

Al-Hussein je prije samog glasanja prisutnima kazao da svi koji djeluju u FIFA-i moraju raditi na promociji i zaštiti nogometa.

“Mi u FIFA-i moramo biti zaštitnici ove igre. Radi se o igri koja ima snagu da ujedini ljude, kao i da inspiriše i vodi mlade ljude. Zato se trebamo kretati u istom smjeru za dobrobit nogometa. Radit ću na borbi protiv rasizma i diskriminacije. Ponudit ću transparentan program razvoja u FIFA-i. Sjetite se da sam ovdje da vama služim. FIFA nije ogranizacija samo jednog čovjeka. Ako me podržite, možemo se izboriti za pravo na novi početak. Svijet očekuje od nas da se borimo za ovu igru. Zajedno možemo ponuditi novi početak za FIFA-u”, rekao je Al-Hussein.

Švicarska policija ranije je istraživala prijetnje bombom na Kongresu FIFA-e, prenosi Reuters.

Zbog dojave o bombi, evakuirana je dvorana Hallenstadion Kongresi tribina za medije.

“Mogu potvrditi da je bilo prijetnji bombom na Kongresu FIFA-e”, rekla je glasnogovornica švicarske policije.

U sjeni skandala

Kongres FIFA-e dešava se u sjeni korupcijskog skandala koji je pogodio tu organizaciju, pošto su u srijedu uhapšena sedmerica čelnika FIFA-e optuženih za korupciju, po zahtjevu američkih vlasti za izručenje.

FIFA je od 2011. do 2014. godine zaradila 5,23 milijarde eura, a novčane rezerve povećala na čak 1,4 milijarde eura.

Samo je Svjetsko prvenstvo 2014. godine u Brazilu donijelo FIFA-i 1,9 milijarde eura, što je skoro dvostruko više nego SP 2010. godine u Južnoj Africi (1,1 milijarde eura).

Televizijska prava donijela su 43 posto svih prihoda, a marketinški ugovori 29 posto.

Propalestinski demonstranti nakratko su u petak ujutro prekinuli Kongres FIFA-e, tokom uvodnog obraćanja Seppa Blattera, javlja Anadolija.

Riječ je o dvije mlađe ženske osobe. Jedna od aktivistkinja je držala crveni karton i vikala “crveni karton rasizmu” kako bi skrenula pažnju na kampanju koja ima za cilj zaustavljanje hapšenja palestinskih nogometaša.

Blatter je pozvao osiguranje da izvede demonstrante i obrate pažnju na ulaze u dvoranu.

Izvor: Al Jazeera i agencije