Prijeti velika oluja u SAD-u: Zatvorene škole, otkazani letovi

Aerodrom Midway u Chicagu otkazao je na desetke letova zbog snježne oluje (EPA)

Zbog velike oluje, koja preti da pogodi središnje delove Severne Amerike, nanoseći ogromne snežne padavine, u pojedinim područjima su zatvorene škole, a na stotine letova je otkazano.

Zimska oluja kreće se preko Velikih jezera, u gornjoj srednjeistocnoj regiji Severne Amerike, stvarajući na nekim mestima snežni pokrivač do 30 centimetara, prenosi AP.

Nacionalna Meteorološka služba izdala je upozorenja na vremenske neprilike, kao i uputstva za ponašanje u takvim uslovima.

Oluja je zahvatila Čikago i Milvaki sa temperaturama ispod nule, a proteže se od Montane, sa zapada, preko Dakote i delova Minesote, Viskonsina i Ilinosa do Mičigena, na dalekom istoku, preneo je Rojters.

Temperature i do minus 18

Procenjuje se da bi snežni pokrivač mogao u nekim predelima da nanese i do 36 centimetara snega.

U Čikagu je u petak ujutro snežni pokrivač bio debljine oko 30 centimetara, a prema meteorolozima, padavine se očekuju i tokom vikenda.

“Grad je spreman za ovo. Međutim, nemojte da se prevarite, ovo su ogromne snežne padavine, veće nego što smo videli mnogih zima”, izjavio je u četvrtak gradonačelnik Čikaga na konferenciji za novinare.

Gradski zvaničnici saopštili su vesti o zatvaranju škola u Čikagu, Detroitu i Milvokiju zbog vremenskih neprilika, navodi britanska agencija.

Očekuje se da će ledene temperature pasti na 18 stepeni Celzijusovih ispod nule u mnogim predelima tog regiona, a zvaničnici su upozorili na lošu preglednost na putevima.

Otkazano više od 200 letova

Aerodromi O’Hare i Međunarodni aerodrom Midway u Čikagu otkazali su, kako navodi britanska agencija, više od 200 letova u četvrtak pre naleta oluje, a nekoliko avio linija je takođe odložilo ili otkazalo svoje letove.

AP prenosi da su avio kompanije American airlines, United airlines i Southwest airlines upozorile putnike da očekuju dodatna otkazivanja letova u i iz Minesote, Mičigena, Viskonsina, Ilinoisa, Indijane i Ohaja.

U nesrećama usled oluja u SAD-u ove nedelje je poginulo nekoliko ljudi na Srednjem zapadu, među kojima šestoro u Ajovi, dvoje u Misuriju i jedna osoba u Montani, izvestili su lokalni mediji u tim saveznim državama.

Izvor: Agencije