Prijeti opasni otpad kod Živinica

Godinama iz lokalne zajednice Živinice kraj Tuzle upozoravaju na štetne materije uskladištene u hangarima vojne baze.
Radi se o blizu 35 tona anhidrida sirćetne kiseline, materije potrebne za proizvodnju heroina.

Dok državne institucije traže načina kako uništiti kiselinu, lokalna vlast nudi rješenje, jer je ista količina ove materije neškodljivo uništena prošle godine.

U vojnoj bazi “Ciljuge” Oružanih snaga (OS) Bosne i Hercegovine policijska upozorenja. Trake se ne uklanjaju godinama, od 2004.

Kao ni lokalno policijsko obezbjeđenje, javlja iz Živinica reporter Al Jazeere Boris Gagić.

Da ih ne bi bilo, obavljaju se redovne provjere. Hangar je uredno zapečaćen i zaključan.

Ući u taj zatvoreni prostor moguće je samo uz korištenje gas maske. Zbog nesnošljivog smrada.

Gomila buradi, plastičnih boca i kanti punih kiseline. Na stotine njih. Uočljivo je – ambalaža je dotrajala te hemikalije cure.

Sa vrata se u jednom dahu, bez gas maske, može izreći poražavajuća statistika.

Polovina uništena

“Nekada je ovdje bilo uskladišteno oko 70 tona anhidrida sirćetne kiseline. Pola je uništeno prošle godine, pola se i dalje čuva”, izvještava Gagić.

Policijski nalazi nadzora su loši. I alarmantni.

“Zadnje inspekcije pokazuju da je određenu burad nagrizla kiselina. Da ne dovodimo u pitanje živote naših službenika, to treba što prije uništiti”, kaže Izudin Šarić, glasnogovornik Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Tuzlanskog kantona (TK).

Iz Suda Bosne i Hercegovine, po čijem nalogu se čuva sirćetna kiselina, obaćavaju: kada bude izabrano pravno lice koje ispunjava Pravilnik o čuvanju oduzete opojne droge, bit će uništena ta materija.

Kažu, u nadležnosti je to državnog Ministarstva sigurnosti. Koje još radi na Pravilniku i formiranju komisije. I ne odgovora na naše zahtjeve iz domena njihovog posla.

Zakon o suzbijanju zloupotrebe opojnih droga donesen je prije šest godina.

Lokalnim vlastima dosta je čekanja. Naredbom tuzlanskog suda, 33 tone anhidrida sirćetne kiseline uništeno je prošle godine. Uz pomoć organskih rastvarača i vode.

Čeka se država

“Ta količina je odvezena i neškodljivo uništena, neutralizirana”, rekao je Hasan Muratović, općinski načelnik Živinica.

Recept koji su državnim organima ponudili iz Živinica za uništenje preostale količine hemikalija potrebnih za proizvodnju heroina.

“Mi smo bili čak pronašli partnera koji bi to besplatno uništi, neutralizirao, radi se o jednoj vladinoj organizacija iz Luksemburga”, kaže Muratović.

“Međutim, obrazloženje nije na nivou države, komisija pri Ministarstvu sigurmnosti usvojila je Pravilnik o uništavanju i trasportu hemijskih materija za proizvodnju droga”, dodaje općinski načenik.

Dok se čeka formiranje komisije te provođenje Pravilnika, hangar nekadašnje vojne baze međunarodnih snaga “Comanche” zaključava se i plombira.

Sa blizu 35 tona sirćetne kiseline.

Izvor: Al Jazeera