Prijete poskupljenja i nestašice: Zašto je Izačić zatvoren za transport robe?

Problema je mnoštvo i oni uzrokuju velike gubitke poduzetnicima u Krajini (Facebook)

Dok su, na osnovu odluke Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, za prijevoz robe prema Hrvatskoj otvoreni granični prijelazi Bijača, Gradiška i Šamac, prema Srbiji prijelaz Rača, a prema Crnoj Gori granični prijelazi Klobuk i Brdo, prijelazi u Bosanskoj krajini ostali su zatvoreni.

Takvom odlukom, donesenom u cilju sprečavanja širenja korona virusa, najviše su pogođeni krajiški privrednici. Upozoravaju da lokalna privreda u Krajini trpi ogromne štete.

Iako je Krajina najzapadniji dio BiH i najbliži Europskoj uniji, sada je postala najdalja od nje. Ranije su robe stizale za dan i kamioni su se vraćali odmah, a sada to traje i po nekoliko dana. Dok u Krajini čekaju šta će reći Krizni štab Republike Hrvatske koji će 19. aprila donijeti odluku o tome da li će produžiti mjere zabrane javnog saobraćaja u ovoj zemlji ili će ih ukinuti čime bi se pročepio i teretni promet, privreda u ovom dijelu BiH već sad ima milionske štete koje će biti teško sanirati.

A da je problema mnoštvo, jer uzrokuju velike gubitke ovdašnjim poduzetnicima, što se indirektno odražava i na sam budžet kantona, posvjedočio je i biznismen Nermin Alešević iz Velike Kladuše. Sa sve krivi državnu vlast, a ne nadležne institucije zemalja u regionu.

“Evo, u ponedjeljak imam dva direktna transporta za Beč i gore čeka kran da istovari robu. Ako kamion ne dođe na vrijeme, poremeti se cijeli taj proces i vozač onda mora da čeka dva ili tri dana da bi istovario robu. Ove godine tokom prva dva mjeseca bilo je u redu, ali već u martu sam oko 15 kamiona manje izvezao jer ne mogu stići što se odražava na privredu ovdje. Mi tu ne možemo ništa, osim da urgiramo i tražimo od nadležnih da nešto poduzmu u tom pravcu. Smatram da ovdje krivica ide našim nadležnima, više nego na susjednim zemljama”, kaže Alešević.

Troškovi transporta duplo skuplji

Alešević objašnjava i kako je transport nakon ove odluke u startu poskupio za 60 posto prema istom odredištu i postao znatno kompliciraniji, što otežava dostavu robe na vrijeme i zadržava vozače nekoliko dana više nego uobičajeno.

“Cijena transporta robe odavde iz Krajine sada se popela sa 620 na 970 eura. Najgore u svemu tome je to što kamion sada putuje tri i više dana kako bi stigao na istovar. Krene u ponedjeljak i tek u četvrtak bude na istovaru i stalno se kasni. To su ti problemi koji stvaraju muku oko orijentacije kada roba može stići na odredište. Sve zavisi od gužve na granici i od druge strane kako će pustati saobraćaj, jer njihovi konvoji idu u pratnji. Kašnjenje uzrokuje to što ima malo graničnih prijelaza za izvoz robe i sve odavde ide gore preko Gradiška i Broda”, pojašnjava Alešević.

Nijaz Kadirić, ministar privrede Unsko-sanskog kantona, kaže da odluka o graničnim prijelazima preko kojih se odvija tranzitni promet teretnih vozila prema teritoriju Republike Hrvatske ističe 19. aprila.

“Krizni štab je zatražio od viših nivoa vlasti da se ta Odluka izmjeni i omogući našim privrednicima da, recimo, iz Velike Kladuše ne idu preko prijelaza Gradiška, jer im to povećava troškove transporta i onemogućava normalno poslovanje. Ti troškovi za neke firme su sada duplo veći zbog nemogućnosti da svoju robu šalju preko prelaza na području USK-a”, pojašnjava Kadirić.

Hitno je reagovao i Mustafa Ružnić, premijer Unsko-sanskog kantona, koji je, najprije u izjavama za lokalne televizijske i medijske kuće, a potom i putem održavanja sjednice Kriznog štaba Civilne zaštite Unsko-sanskog kantona, od Ministarstva sigurnosti BiH i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Hrvatske zatražio da se granični prijelazi Izačić i Maljevac otvore za transport roba, jer su već otvoreni za međunarodni putnički saobraćaj što predstavlja puno veći epidemiološki rizik nego promet teretnih vozila.

“Smatramo opravdanim da se prijelazi otvore i za promet teretnih vozila, a svakako i svrsishodnim jer na takav način koji su otvoreni za putnički saobraćaj, otvore i za promet teretnih vozila kako bi se pomogao opstanak privrednih subjekata na području Unsko-sanskog kantona i šire u uslovima proglašenja pandemije korona virusa, koji ne predstavlja samo zdravstveni nego i ekonomski izazov za sve institucije države BiH”, kaže Ružnić.

Oskudica životnih namirnica i lijekova

Privredna komora Federacije BiH je među prvima reagirala, istakao je predsjednik ove institucije Mirsad Jašarspahić. Kaže da su uputili inicijativu Vijeću ministara BiH i Koordinacijskom tijelu za zaštitu i spašavanje BiH u kojem su zatražili hitno otvaranje graničnog prijelaza Izačić  funkciji transporta roba.

Napomena o autorskim pravima

Preuzimanje dijela (maksimalno trećine) ili kompletnog teksta moguće je u skladu sa članom 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine: “Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.”

Ako neki drugi medij želi preuzeti dio autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti Al Jazeeru Balkans i objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti 24 sata nakon njegove objave, uz dozvolu uredništva portala Al Jazeere Balkans, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

„Naložili smo predsjedniku Privredne komore Unsko-sanskog kantona da izađe u javnost i putem lokalnih medija govori o ovom problemu. Ovaj zahtjev kojeg smo uputili Vijeću ministara je od iznimne važnosti za privrednike, a posebno one sa područja Unsko-sanskog kantona, jer ako se zatraženo ne omogući, privrednici Unsko-sanskog kantona će doći u situaciju potpune obustave odvijanja transporta roba, što za posljedicu ima ne samo oskudicu životnim namirnicama, lijekovima i sirovinama potrebnim za proizvodnju, već i brojne otkaze radnicima, kako u transportu tako i u kompanijama za čije se potrebe obavlja transport”, kaže Jašarspahić.

A informaciju o trenutnom stanju u privredi i posljedicama koje su uslijed ovoga nastale u Krajini, pitali smo kantonalnog ministra privrede Nijaza Kadirića, koji nam je rekao da ovaj kanton bilježi pad uslužne djelatnosti i povećan broj radnika prijavljenih na biroima rada.

“Najmanje 1.100 radnika je ostalo bez posla po trenutnim podacima kantonalne Službe za zapošljavanje. Ministarstvo privrede je formiralo Odbor za podršku privredi kao savjetodavno tijelo u donošenju mjera sa nivoa Kantona”, navodi.

“Kao interventnu mjeru Ministarstvo će predložiti Vladi da sufinansira minimalni lični dohodak za polovinu marta i mjesec april većini poslodavaca koji su pod zabranom, u iznosima 425 konvertibilnih maraka (217 eura) za april i 212 konvertibilnih maraka (108 eura) za polovinu mjeseca marta. Zavisno kako će stanje biti u maju planiramo i taj mjesec pokriti ako zabrana ostane na snazi.

Pored toga, Ministarstvo će predložiti Vladi USK-a formiranje fonda u iznosu od 10 miliona konvertibilnih maraka (pet miliona eura), koji će dugoročnije obuhvatiti podršku privredi na razne načine”, kaže ministar Kadirić.

Dodaje kako ovim mjerama nijedan poslodavac koji je pogođen korona virusom neće biti zaobiđen, te da će saniranje stanja u privredi biti dugoročniji proces zbog čega apeluje na sve poslodavce da budu strpljivi i da rješavaju dio po dio problema.

Izvor: Al Jazeera