Prijepolje čuva Kur'an star 400 godina

Kur'an je većih dimenzija, u rukopisu piše da je težak četiri kilograma i 900 grama (Anadolija)

Prijepolje, malo mjesto na jugozapadu Srbije, čuva najstarije spomenike kulture i historije naroda koji su se na ovom prostoru ukrstili, piše agencija Anadolija.

Pet kilometara od grada nalazi se manastir Mileševa, čuven po fresci Belog Anđela i Svetog Save. No, ono što je manje poznato, skriveno u džamiji u selu Hisardžik, jeste Kur'an star 400 godina, možda i najstariji na Balkanu.

Kako je glavni imam u Prijepolju Nadir Dacić rekao za Anadoliju, u selu se nalazi džamija stara nekoliko stotina godina.

“Džamija je, u stvari, iz 16. veka i u njoj se nalazi i čuva Kur'an koji je star 400 godina. Dugo se verovalo da je ovaj Kur'an star 300 godina, jer na njegovoj prvoj strani piše ‘1116. godina hidžre’ (1706. godina). Međutim, novija ispitivanja stručnjaka Narodne biblioteke u Beogradu su dokazala da je ovo nasleđe staro 400 godina”, pojasnio je Dacić.

Iznenađenje nakon konzervacije

On je rekao kako je Kur'an je bio u veoma lošem stanju, stranice su se počele kidati, a posebna prijetnja bile su gljivice na pergamentu, te je 2006. godine, posredstvom muzeja u Prijepolju, poslat u Narodnu biblioteku u Beogradu na konzerviranje.

“Proces njegove konzervacije, odnosno zaštite, trajao je nekoliko meseci, nakon čega je vraćen u džamiju u Hisardžiku. Pre toga je bio izložen u muzeju u Prijepolju, tako da su svi koji su bili zainteresovani da vide jedan takav kvalitetan primerak Kur'ana, mogli to učiniti u tom periodu od 10 dana, koliko je trajala njegova izložba”, kazao je Dacić.

Međutim, iznenađenje je uslijedilo nakon saznanja da je ovaj primjera svete muslimanske knjige bar još jedan vijek stariji u odnosu na prethodne procjene njegove starosti.

“Mi smo, nakon konzerviranja Kur'ana, od nadležnih iz Narodne biblioteke u Beogradu dobili propratno pismo, s njihovim mišljenjem da je Kur'an star 400 godina. Naime, na osnovu detaljne analize pergamenta na kome je pisan Mushaf te mastila i ostalih detalja kojih se stručnjaci drže, ustanovljeno je da je on star oko 400 godina”, objašnjava glavni imam u Prijepolju.

Značajan dio baštine

Nakon svih mjera očuvanja ovog rijetkog primjerka Kur'ana, on se sada čuva u džamiji u Hisardžiku.

“Kur'an je većih dimenzija, u rukopisu piše da je težak četiri kilograma i 900 grama. Nedostaje samo poslednja stranica tog Kur'ana. Pisan je izuzetnim stilom, posebno imajući u vidu da je pisan u tom periodu pre 400 godina”, rekao je Dacić, ocijenivši da on, kao takav, predstavlja značajan dio baštine Sandžaka, Srbije i Balkana, koji privlači sve vjernike i zaljubljenike u historiju.

Profesor geografije pri muzeju u Prijepolju Asim Bećirović je pojasnio položaj i značaj sela Hisardžik.

“Hisardžik je selo poznato po mnogim prirodnim i kulturno-istorijskim znamenitostima, kao i po uzgajanju voća, pa je zato poznato i kao ‘selo voća i kestenova’. Nalazi se sedam kilometara jugoistočno od Prijepolja u neposrednoj blizini manastira Mileševo”, objašnjava Bećirović.

Kada se pogleda iznad manastira, gdje se Tvrtko I Kotromanić još 1377. godine krunisao za “kralja Srba, Bosne i Primorja”, vidi se stara srednjovjekovna tvrđava Mileševac, po kojoj je selo i dobilo ime (na staroturskom hisar-tvrđava, džik-mala). Na ovoj tvrđavi je, prema pisanim saznanjima, boravio sultan Mehmed II, odakle je 6. maja 1468. godine uputio prijeteće pismo gradu Dubrovniku.

Izvor: Agencije