Prijedorske vlasti osudile incidente protiv Bošnjaka

Nakon što je nekoliko puta udario Hodžića, Marjanović ga je natjerao da s vozila ukloni državni grb (Facebook)

Predstavnici gradskih vlasti Prijedora, bošnjački predstavnici u lokalnom parlamentu te predstavnici Foruma za bezbjednost grada jednoglasno su osudili incidente motivirane vjerskom i nacionalnom netrpeljivošću koji su se ovih dana dogodili u Prijedoru.

Početkom tjedna napadnut je povratnik Azrin Hodžić, koga je fizički napao i verbalno zlostavljao Renato Marjanović, a prethodno su u blizini gradske džamije i katoličke crkve ispisani grafiti ISHS NIKA (“Isus Krist pobjeđuje”). Dok je Marjanović priveden u policiju, a predmet upućen tužiteljima, za počiniteljima drugog incidenta i dalje se traga.

“Tražimo od nadležnih organa da promptno reaguju i da suzbiju svaki ovakav događaj. Pozivamo sve građane da budu, kao ljudi, prisebni i da vjeruju u sistem koji funkcioniše u Prijedoru. Sve aktere sistema, počevši od MUP-a, Foruma za bezbjednost građana, vladinog i nevladinog sektora pozivamo da građanima dokažu da mi možemo da održimo bezbjednost u gradu za svakog građanina uz privođenje zakonu onih koji čine prekršaje i ekscese ovoga tipa”, poručio je prijedorski gradonačelnik Milenko Đaković.

Prema njegovim riječima, “svima je interes da grad Prijedor bude bezbjedan, prije svega, zbog daljeg provođenja projekata razvoja kvaliteta života grada, ali i razvoju i privrede i zapošljavanja”. Zbog toga, dodaje, “ne smije se dozvoliti da bilo kakvi ekscesi i pojedinačni događaji remete kvalitetne odnose koji su izgrađeni”.

Zatražili stroge kazne

I predsjednik Skupštine grada Prijedora Sead Jakupović, koji se novinarima obratio i kao član Foruma za bezbjednost grada Prijedora i član Glavnog odbora SDPBiH, oštro je osudio dva incidenta i pozvao sve one koji na bilo koji način imaju namjeru nešto slično raditi da se suzdrže od takvih ideja, da pruže svima šansu koji ovdje danas žive, a i svim drugim građanima Prijedora, da žive u tolerantnom okruženju, miru, suživotu.

Politički predstavnici Stranke demokratske akcije i Demokratske fronte također su osudili događaje u Prijedoru. Najavljeno je i da će se od policije i tužiteljstva zatražiti da napad na povratnika Azrina Hodžića, koji je okvalificiran kao zlostavljanje, mučenje i drugo neljudsko i ponižavajuće postupanje te tjelesna ozljeda, prekvalificira jer je “počinjeno iz vjerske, nacionalne, rasne i etničke netrpeljivosti”.

“Samo strožijim kaznama možemo poslati poruku i počiniocu da se ne bi desilo ponavljanje ovakvih djela, ali i svima onima koji bi pomislili ubuduće da počine ovakva djela da će biti adekvatno kažnjeni”, objasnio je Mirsad Duratović iz DF-a.

Salkić posjetio napadnutog povratnika

U međuvremenu je i Ramiz Salkić, potpredsjednik Republike Srpske, posjetio povratnika Azrina Hodžića, koji je prije dva dana napadnut u Prijedoru, javlja Anadolija.

Tokom posjeta Salkić je izrazio podršku Hodžiću i njegovoj obitelji, te mu ponudio svaku vrstu pomoći, uključujući i pravnu pomoć i zaštitu u vođenju postupka.

“Pozivam institucije da rade svoj posao. Ovo nije izolovan slučaj nego je ovo produkt dugogodišnje kampanje koja se vodi od strane institucija i medija na negiranju Bošnjaka i države Bosne i Hercegovine. Ukoliko se žele izbjeći ovakve situacije u budućnosti, institucije entiteta i mediji na prostoru entiteta RS moraju prestati voditi huškačku kampanju usmjerenu protiv Bošnjaka i države Bosne i Hercegovine. Ovo pokazuje da Bošnjaci moraju biti spremni na svaku vrstu izazova i da moraju imati adekvatan odgovor na svaku vrstu izazova”, kazao je Salkić.

Prema njegovim riječima, “neprihvatljivo je da se danas ponavljaju scene koje su obilježile vrijeme 1992. godine, kada su ljudima oduzimana prava, kada su ponižavani, maltretirani, odvođeni u logore i ubijani samo zato što nisu pripadali određenom narodu i određenoj političkoj ideologiji”.

“Zbog toga je važno da institucije urade dosljedno i pravično svoj posao i da adekvatno kazne počinioca kako bi to bio primjer za sve druge koji isto ili slično razmišljaju”, zaključio je Salkić.

Izvor: Agencije