Prijedlog Vijeću ministara za smjenu šefa SIPA-e

Zubac je pravomoćno osuđen na godinu zatvora uvjetno (Fena)

Nezavisni odbor Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine jednoglasno je odlučio da uputi prijedlog Vijeću ministara BiH za smjenu Gorana Zupca, direktora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

Takvu je informaciju potvrdio Žiko Krunić, predsjedavajući Odbora, prenosi Fena.

Žalbeno vijeće Suda Bosne i Hercegovine u ponedjeljak je potvrdilo prvostupanjsku presudu kojom je šef SIPA-e proglašen krivim za nesavjestan rad u službi.

Na teret mu se stavlja da nije pružio podršku drugim policijskim agencijama tokom protesta iz veljače prošle godine kada je, između ostalog, zapaljena i zgrada Predsjedništva BiH.

Osuđen je na uvjetnu kaznu zatvora od godinu dana, sa rokom kušnje od dvije godine, a očekuje se da će podnijeti žalbu Ustavnom sudu BiH.

Vijeće ministara bi trebalo održati posebnu sjednicu o eventualnoj smjeni šefa SIPA-e.

‘Hitna situacija’

Krunić je objasnio kako je jutros zakazao hitnu sjednicu Nezavisnog odbora, jer je “hitna situacija”.

“Ispostavilo se da je u Parlamentu BiH kolektivni godišnji odmor i da ne mogu da se snimaju sjednice, a naše sjednice se, po Poslovniku, snimaju. Isto tako, ispostavilo se da je od devet kolega petero odsutno, na godišnjim odmorima, tako da nismo imali kvorum”, kazao je Krunić.

Dodao je kako je, suočen s tom situacijom, kao predsjednik Nezavisnog odbora, iskoristio poslovničku odredbu koja mu nalaže da vodi računa o zakonitosti rada Nezavisnog odbora.

“Imajući to u vidu, kao i činjenicu da je jučer potvrđena provostepena presuda, znači postala je pravosnažna, kao predsjednik Nezavisnog odbora uputio sam Vijeću ministara BiH prijedlog za smjenu, jer ne možemo da održimo formalno sjednicu”, dodao je Krunić.

Istaknuo je i da su “kontaktirane sve kolege telefonom i svi su bili saglasni i izjasnili se ‘za’ prijedlog za smjenu, s obzirom na to da je presuda potvrđena”.

Izvor: Al Jazeera i agencije