Oglasi

Prijedlog rezolucije o genocidu u Srebrenici pred Skupštinom Srbije

Zastupnici LDP-SDA Sandžaka i LSV-Zelene stranke tvrde da je priznavanje genocida u Srebrenici civilizacijski korak.
Priznavanje genocida u Srebrenici je važan korak u pravcu rješavanja otvorenih pitanja između Srbije i BiH, navodi se u prijedloguAl Jazeera

Poslaničke grupe LDP-SDA Sandžaka i LSV-Zelena stranka uputile su u proceduru Skupštine Srbije Prijedlog rezolucije o genocidu u Srebrenici,.

Predlažu da parlament taj akt donese po hitnom postupku.

Predloženim aktom, kako se navodi, osuđuje se genocid u Srebrenici, osuđuje se svako poricanje genocida i proglašava 11. jul za Dan sjećanja na genocid u Srebrenici.

Zastupnici tih poslaničkih grupa su u obrazloženju naveli da donošenje tog akta ima za cilj da se u Skupštini Srbije napravi važan korak u pravcu rješavanja otvorenih pitanja između Srbije i BiH, te srpskog i bošnjačkog naroda.

Osnova za jačanje prosperiteta u regiji

"Priznavanje genocida u Srebrenici je civilizacijski korak koji je potreban Srbiji kako bi potvrdila ozbiljnost u nameri za izgradnju dijaloga, saradnje, poverenja i trajnog mira u regionu, zasnovanom na prihvatanju dela iz prošlosti, suočavanju sa prošlošću i posvećenosti pravdi, podršci žrtvama kao osnovi za jačanje bezbednosti, stabilnosti i prosperiteta u regionu", navedeno je u predloženom aktu.

U njemu se izražava saosjećanje za sve žrtve u ratovima na prostoru bivše Jugoslavije, kao i za njihove porodice i pozivaju se sve susjedne države da nastave da osiguravaju pravdu i dugoročnu podršku preživjelima, uključujući i žrtve seksualnog nasilja, javlja Tanjug.

Potvrđuje se i riješenost države da spriječi genocid i druge ozbiljne zločine, podupiru se napori na provođenju istrage i procesuiranju optuženih za genocid u Srebrenici, a obavezuje se da će iskoristiti sva raspoloživa sredstva i mehanizme da provede istragu i procesuira odgovorne.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.