Prihvaćena peta optužnica protiv Sanadera

Ivo Sanader, bivši premijer i predsjednik HDZ-a nije bio na sjednici Vijeća koje je potvrdilo petu optužnicu protiv njega (AP)

Zagrebački Županijski sud u četvrtak je u potpunosti prihvatio petu optužnicu protiv bivšeg premijera Hrvatske i predsjednika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Ive Sanadera u slučaju “Planinska” (ulica), a uprkos priznanju, bivši HDZ-ov saborski zastupnik Stjepan Fiolić i bivši ministar Petar Čobanković nisu se nagodili sa Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK).

Tužilac Tonči Petković izjavio je nakon sjednice Optužnog vijeća kako se ne slaže s tvrdnjama Sanaderove odbrane da se slučaj zasniva isključivo na priznanjima dvojice suoptuženih.

“Smatramo da imamo dostatno dokaza i bez priznanja okrivljenika, koji su najvažniji, ali imamo i drugih dokaza na kojima temeljimo optužnicu i zbog kojih je optužnica potvrđena”, kazao je Petković, te dodao da za sada, uprkos priznanjima, nisu postignute nikakve nagodbe.

Odbrana će preispitati priznanja

Pravna zastupnica bivšeg premijera Hrvatske Jadranka Sloković najavila je da će na suđenju dovesti u pitanje priznanja Čobankovića i Fiolića.

“Smatramo da ćemo tijekom postupka dokazati da su ona od relativne vrijednosti”, kazala je ona, te dodala da će se odbrana ponašati kao i u svakom drugom postupku gdje postoje priznanja suoptuženih.

Utvrdila je da se presuda ne bi smjela zasnivati samo na priznanjima.

“Idemo u postupak i vidjet ćemo kako to ide”, izjavila je Sloković, koja za mjesec dana očekuje pripremno ročište na kojem će se, između ostalog, odrediti i datum početka novog suđenja Sanaderu.

Bivši premijer i predsjednik HDZ-a nije bio na sjednici Vijeća koje je potvrdilo petu optužnicu protiv njega.

Fiolićev advokat Ante Madunić u četvrtak je izjavio da se njegov branjenik slaže sa svim što je USKOK naveo u optužnici koja je i nastala na osnovu Fiolićevog priznanja.

Isto se izjasnio i bivši ministar Čobanković.

‘Montirani postupak’

USKOK tvrdi da je Fiolić zgradu u Planinskoj ulici Ministarstvu regionalnog razvoja prodao po cijeni znatno većoj od tržišne.

U tome su mu, tvrde, pomogli tadašnji premijer Sanader, ministar Čobanković i suoptuženi Mladen Mlinarević, čija je kompanija vrijednost zgrade i zemljišta procijenila na nerealno visok iznos, pa je ukupna vrijednost i cijena koju je platilo Ministarstvo povećana za više nego dvostruko.

Sanader se tereti da je na užem kabinetu Vlade “pogurao” sklapanje spornog posla, pa je Vlada odobrila sklapanje ugovora koji je zaključen već narednog dana, čime je državni budžet za račun Fiolićeve kompanije oštećen za najmanje 3,51 miliona eura.

Fiolić je, nakon što je uhapšen u aprilu ove godine, priznao prodaju zgrade po uvećanoj cijeni, tvrdeći da je sav novac ostao kod njega.

No, naknadno je promijenio iska.z rekavši da je oko 2,26 miliona eura odnio Sanaderu, na njegov zahtjev. Također je otkrio mjesto na svom imanju na kojem je navodno Sanaderu skrivao dio vrijednih umjetničkih slika za kojim se tragalo.

Sanader je nakon podizanja optužnice, o čijoj osnovanosti iza zatvorenih vrata odlučuje Optužno vijeće sutkinje Gordane Mihele Grahovac, prokomentirao da je riječ o još jednom u nizu montiranih postupaka u “križarskom ratu” kojeg protiv njega vodi glavni državni tužilac Mladen Bajić.

Izvor: Agencije