Prihvaćen Nacrt rezolucije o Crnoj Gori

Komitet za vanjske poslove EP-a izrazio zabrinutost zbog sive ekonomije (Anadolija)

Komitet za vanjske poslove Evropskog parlamenta usvojio je Nacrt rezolucije o napretku Crne Gore tokom 2012. godine sa 51 glasom za i jednim glasom protiv.

U saopštenju Komiteta Evropskog parlamenta navodi se da je Crna Gore ostvarila solidan napredak ka članstvu u Evropskoj uniji i da jača regionalnu stabilnost. Konstatovano je da Crna Gora mora više uraditi po pitanju zaštite slobode medija, prava žena i rodne ravnopravnosti. 

Kako je izjavio poslanik u EP-u Jelko Kacin, tokom rasprave ukazano je i na potrebu zaštite LGBT populacije u Crnoj Gori.

Pohvale regionalne saradnje

U saopštenju se, također, navodi da je potrebno više uraditi i fokus staviti na pitanje vladavine prava i borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, te je država pozvana da upravo o tim pitanjima ojača pravni okvir i kapacitete za provođenje zakona.

Naročito je pohvaljena konstruktivna uloga Crne Gore u regionalnoj saradnji.

Komitet za vanjske poslove EP-a je izrazio zabrinutost u vezi sa obimom sive ekonomije i ocijenio da bi se država time trebala više pozabaviti ne bi li privukla strane ulagače i podržala preduzeća, dok je mjerljiv napredak prepoznat u gotovo svim oblastima, ali i ukazano na oblasti u kojima je potrebno nastaviti sa kvalitetnijim i efikasnim provođenjem reformi.

Parlament Crne Gore je pozvan da usvoji izmjene Ustava, koje trebaju osigurati nezavisnost pravosuđa, a vlasti su pozvane da uvedu jasne kriterije unapređenja i procjene rada sudija i tužilaca.

O usvojenom Nacrtu rezolucije o napretku Crne Gore poslanici Evropskog parlamenta će raspravljati na plenarnoj sjednici koja će biti održana od 11. do 14. marta.

Izvor: Agencije