Oglasi

Prihvaćen Mladićev zahtjev za izuzeće trojice sudija

Sudac Jean-Claude Antonetti prihvatio je zahtjev da se iz postupka isključe Theodor Meron, Carmel Agius i Liu Daqun.
Mladić je u novembru nepravomoćno osuđen na kaznu doživotnog zatvoraEPA

Međunarodni rezidualni mehanizam za kaznene sudove Ujedinjenih naroda prihvatio je zahtjev obrane bivšeg zapovjednika Vojske Republike Srpske, Ratka Mladića za izuzeće trojice sudaca iz žalbenog postupka.

Sudac Jean-Claude Antonetti prihvatio je zahtjev da se iz žalbenog postupka isključe Theodor Meron, Carmel Agius i Liu Daqun.

U odluci je navedeno da ti suci djeluju pristrano, s obzirom na to da su u ranijim predmetima u Haagu donosili određene zaključke koji se odnose na Ratka Mladića.

Donesena je i odluka o imenovanju novih sudaca.

Žalba na čekanju

Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju osudio je Mladića krajem prošle godine na doživotni zatvor, proglasivši ga krivim za genocid u Srebrenici, progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, teroriziranje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperima te uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Žalbe na presudu podnijeli su i obrana i haški tužitelji.

Odluka će vjerojatno odgoditi rješavanje Mladićeve žalbe.

Izvor: Al Jazeera i agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.