Prihodi Tesle udvostručeni, ali i troškovi

U proteklom kvartalu je Tesla Motors isporučio rekordnih 7.785 vozila modela S sedan (Getty Images)

Prihodi Tesla Motorsa dosegnuli su u proteklom tromjesečju 852 miliona dolara, dvostruko više nego u istom lanjskom razdoblju, no zbog povećanih troškova proizvodnje, prodaje i razvoja, gubitak tog proizvođača električnih automobila također je udvostručen.

U trećem tromjesečju gubitak Tesle iznosio je 75 miliona dolara, ili 60 centi po dionici, dok je godinu dana prije bio 32 centa, stoji u poslovnom izvještaju kompanije, prenosi Hina.

Unatoč tome, cijena dionice tog proizvođača električnih automobila porasla je u četvrtak na Wall Streetu više od pet posto, jer su ulagače ohrabrili snažan rast prihoda i prodaje.

Rekordna isporuka

U proteklom kvartalu je Tesla Motors isporučio rekordnih 7.785 vozila modela S sedan, uglavnom u Sjevernoj Americi.

U cijeloj ovoj godini poslovodstvo kompanije procjenjuje da će se proizvesti 35.000, a isporučiti 33.000 modela S sedana, dok bi iduće godine prodaja tog vozila trebala dosegnuti 50.000.

Gubitak kompanije povećan je upravo zbog povećanih troškova proizvodnje, prodaje i razvoja kako bi se odgovorilo na povećanu potražnju, poručio je Elon Musk, izvršni direktor Tesle.

Istaknuo je, također, da će proizvodnja slijedećeg modela vozila, X crossovera, ponovno biti odgođena za nekoliko mjeseci, do jeseni iduće godine, kako bi se “dobro uklopili svi detalji” novog modela.

Izvor: Agencije