Prihodi Microsofta skočili zbog ‘cloud’ poslovanja

Od 2014. godine, od kada je Nadella na čelu Microsofta, cijena dionice tog tehnološkog diva porasla je 180 posto (EPA)

Microsoft je u proteklom tromjesečju ostvario prihode od 30 milijardi dolara, 17,5 posto veće nego u istom lanjskom razdoblju, dok je dobit tog softverskog diva skočila gotovo 10 posto, što se ponajviše zahvaljuje ‘cloud’ poslovanju.

Čista dobit Microsofta, prema poslovnom izvještaju, dosegnula je u drugom kvartalu ove godine 8,87 milijardi dolara, dok je u istom lanjskom razdoblju iznosila 8,07 milijardi, prenosi portal Index.hr

Snažan rast finansijskih rezultata ponajviše se zahvaljuje nastavku pozitivnih trendova u Microsoftovom ‘cloud’ poslovanju, koje uključuje platformu Azure, jer sve više kompanija odlučuje smanjiti svoje troškove za čuvanje podataka, pa prihvaćaju softver temeljen na ‘cloudu’, a svoje aplikacije prebacuju u podatkovne centre.

Rast tržišne vrijednosti

Prihodi Microsofta od ‘cloud’ poslovanja porasli su na godišnjem nivou za 23 posto, na 9,6 milijardi dolara. Pritom su prihodi samo od Azurea skočili za 89 posto, premda u tom području vlada velika konkurencija kompanija, kao što su lider Amazon.com, potom Alphabetov Google, IBM i Oracle.

Rast Azurea doveo je Microsoft na drugo mjesto s udjelom od 16 posto na ‘cloud computing’ tržištu, odmah iza Amazona koji drži oko 30 posto tog tržišta, objavila je nedavno analitička kuća Canalys.

Pod vodstvom izvršnog direktora Satya Nadelle, Microsoft se već duže vrijeme preusmjerava s tradicionalnog softverskog poslovanja, koje raste sporije, na ‘cloud’ usluge i mobilne aplikacije.

Od 2014. godine, od kada je Nadella na čelu Microsofta, cijena dionice tog tehnološkog diva porasla je 180 posto.

U četvrtak je, nakon objave poslovnih rezultata, porasla daljnjih 4 posto, pa se tržišna vrijednost Microsofta učvrstila iznad nivoa od 800 milijardi dolara.

Prihodi Microsofta u području ličnog računarstva, koje uključuje Windows softver, Xbox konzole za igranje, online oglašavanje i Surface uređaje, u proteklom su tromjesečju porasli za 17 posto na godišnjem nivou, na 10,8 milijardi dolara.

Prihodi kompanije u odjelu za produktivnost i poslovne procese, koji uključuje Office 365, porasli su 31,1 posto, na 9,67 milijardi dolara.

Izvor: Agencije