Pridnjestrovlje čeka naplatu štete od Rusije

Rusija je priznala Pridnjestrovlje kao nezavisnu republiku. Ali ta samoproglašena država, smještena na granici između Ukrajine i Moldavije, nije dio međunarodnog sistema, što nanosi veliku štetu stanovništvu. Od 1992. godine zavisi od vojne i finansijske pomoći Moskve, a etničke podjele i dalje su prisutne.

Al Jazeera je posjetila školu na području pod kontrolom Moldavije, u koju djeca iz Pridnjestrovlja dolaze kako bi pohađala nastavu na maternjem jeziku.

Učenici iz Pridnjestrovlja, zajedno sa nastavnicima, svaki dan se voze autobusom. Zamjenica direktora Svetlana Žitariuk tako radi već 12 godina. Danas nema problema – niko ih nije zaustavio na granici i – liniji ideoloških podjela, pri ulasku na teritoriju pod kontrolom Moldavije.

Nastava na ćirilici

Njihovo odredište je selo Dorockaja. Lokalna škola dijeli učionice s učenicima škole “Stefan Veliki”, kako bi učili na rumunskom jeziku.

“Dobro je što možemo učiti na maternjem jeziku. Učimo o svojoj domovini. Imamo nastavu ne na ćirilici, nego na rumunskom, i pišemo latinicom. Tako je bolje”, kaže učenica Valerija.

Nastavnici kažu da je njihova škola zatvorena jer su odbijali održavati nastavu na ćirilici.

“Obavezni su učiti rusku historiju, geografiju i jezik. Ruski jezik jeste priznat širom svijeta, ali to nije naš jezik, nije naša historija”, kaže Svetlana Jitariuc, zamjenica direktora škole.

Stanovnici sela Dorockaja imaju sopstvene probleme – gube pravo da obrađuju svoju zemlju.

Gubitak prava na obradu zemlje

Četrnaestog oktobra poljoprivrednici su došli ovamo i otkrili da im je pristup zemlji potpuno blokiran nasipom od blata, podignutim pomoću bagera. Vlasti Pridnjestrovlja sada tu stalno dežuraju sa policijskim vozilom kako bi zaustavili bilo koga ko pokuša preći liniju.

Vera je izgubila 90 posto zemlje.

Zaista mi je žao ljudi koji su ostali bez posla, bez izvora prihoda, bez načina da prehrane svoje porodice”, kaže poljoprivrednica Vera Semionov.

Vlasnici zemlje planiraju da tuže Rusku Federaciju Evropskom sudu za ljudska prava. A razloga za optimizam imaju – 2012. godine Rusija je proglašena krivom za kršenje prava škola, poput one “Stefan Veliki”, ali naknada od milion eura još nije isplaćena. A to je samo jedan od brojnih problema čije rješenje stanovnici još čekaju.

Izvor: Al Jazeera