Oglasi

Približno 60.000 stećaka u BiH

Bosna i Hercegovina traži da se ovi nadgrobni spomenici upišu na Listu svjetske baštine UNESCO-a.
Stećci (srednjovjekovni nadgrobni spomenici) jedinstveni su spomeniciArhiva

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine usvojilo je Informaciju Ministarstva civilnih poslova ove države o projektu nominacije nekropole sa stećcima za upis na Listu svjetske baštine UNESCO-a i istakao kako se na prostoru BiH nalazi najveći broj stećaka – približno 60.000.

U Hrvatskoj se nalazi blizu 4.400 stećaka, u Crnoj Gori približno 3.500 i u Srbiji oko 4.100, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Stećci (srednjovjekovni nadgrobni spomenici) jedinstveni su spomenici i predstavljaju dio zajedničke tradicije i kulture naroda koji žive u BiH, Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj Gori.

Zasjedanje u Istanbulu

Ove države učestvuju u projektu i pružaju izuzetan doprinos sveukupnoj svjetskoj kulturnoj baštini.

Komitet za svjetsku baštinu održat će 40. zasjedanje od 10. do 20. jula u Istanbulu u Turskoj, kada će biti donesena odluka koja će se dobra upisati na prestižnu Listu svjetske baštine.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.