Preživjeli iz masakra na Novom Zelandu: Uz ubijenu ženu na putu oproštaja

Nikada nisam osjećao ljutnju, ali se pitam šta je to ona skrivila, kaže Farid Ahmed (Reuters)

Godinu nakon najsmrtonosnije masovne pucnjave na Novom Zelandu, u kojoj je ubijen 51 musliman, preživjeli muškarac koji je cijelom svijetu postao simbol opraštanja, kaže da ne osjeća gnjev zbog tragedije, ali da mu ubijena supruga nedostaje toliko da ponekad zaboravi da je više nema.

Farid Ahmed, čia je supruga Husna jedna od 51 žrtve koja je ubijena u džamiji Al Noor u Christchurchu, samo nekoliko dana nakon pucnjave je iznio oprost porodici optuženog napadača.

Nakon toga, postao je svjetski simbol, a susreo se i s australskim premijerom Scottom Morrisonom i američkim predsjednikom Donaldom Trumpom.

„Iskoristio sam ovu tragediju kao priliku da širim poruku mira i ljubavi“, rekao je Ahmed Reutersu kroz suze, u intervjuu objavljenom nekoliko dana uoči obilježavanja godišnjice masakra.

‘Nikada nisam osjećao ljutnju’

„Nikada nisam osjećao ljutnju, ali se pitam šta je to ona skrivila? Nikoga nije mrzila“, dodaje.

Ahmed je napisao knjigu „Husnina priča“, o svojoj supruzu, masakru i onome što je on opisao kao „put ka oproštaju“. Prihod je usmjeren u humanitarne svrhe.  

Husna je ustrijeljena dok je bježala od zgrade i tražila Ahmeda, koji je zbog nesreće koju je doživio ranije, bio u invalidskim kolicima.

Kako kaže, ponekad zamišlja da ona sjedi pored njega u automobilu.

„Vozim i osjećam da je tu, a onda iznenada nestane“, kaže Ahmed.

Izvor: Agencije