Prevlast američkih univerziteta u svijetu

Među prvih deset nalazi se osam američkih i dva britanska univerziteta, a kao prvi je rangiran Harvard (Wikipedia)

Šangajska lista, koja predstavlja akademsko rangiranje 500 najboljih univerziteta u svijetu (ARWU), i ove je godine potvrdila prevlast američkih univerziteta, a na tom popisu uvršteno je i Sveučilište u Zagrebu, Sveučilište u Ljubljani i Univerzitet u Beogradu, objavljeno je na www.shanghairanking.com.

Univerziteti u Zagrebu i Ljubljani našli su se u grupi od 401. do 500. mjesta, dok je Univerzitet u Beogradu popravio svoju poziciju i sada se nalazi u grupi od 301. do 400 mjesta.

Među prvih deset nalazi se osam američkih i dva britanska univerziteta, a kao prvi je rangiran Harvard, pa Stanford, Berkeley, MIT, Cambridge, Caltech, Princeton, Columbia, Chicago i Oxford.

Među prvih 20 čak je 17 američkih univerziteta, a što se tiče kontinentalne Evrope, najbolje rangirana visokoškolska institucija je ETH Zueric,h koja je na listi ARWU-a zauzela 20. mjesto.

Francuski univerziteti Pierre & Maria Curie i Paris-Sud zauzeli su 37, odnosno 39. mjesto. Među 500 najuglednijih je 146 američkih, 37 britanskih i isto toliko njemačkih, te 34 kineska univerziteta, iako niti jedno u prvih 100.

Istraživanje EU-a

Na popisu se nalazi tek jedan indijski i dva ruska univerziteta.

Najbolji univerziteti u azijsko-pacifičkoj regiji su Tokio (21.) i onaj u Kyotu (26.) te Melbourneu (56.).

Prvi put među 100 najboljih ulazi i holandski Univerzitet Groningen, a ove godine na listu je uvršteno i 11 novih univerziteta, među kojima King Abdullah University of Science and Technology u Saudijskoj Arabiji, Coimbra u Portugalu i Katolički univerzitet Korea u Južnoj Koreji.

Šangajsku listu od 2003. provodi Centar za prestižne univerzitete pri Univerzitetu Jiao Tong u Šangaju, a kao kriterije rangiranja koristi naučne i istraživačke radove, utjecaj na nauku, citiranost radova te utjecaj univerziteta u regiji.

U cilju “transparentnosti” u odabiru studija, Evropska unija je odlučila ove godine provesti vlastito rangiranje prvih 700 univerziteta u svijetu pod nazivom U-Multirank prema širim kriterijima. Objava najboljih po tim kriterijima se očekuje u proljeće 2014. godine.

Izvor: Agencije