Preventova tvornica otvorena u Goraždu

Presijecanjem vrpce u Goraždu svečano je otvorena nova tvornica presvlaka za automobilska sjedišta Prevent grupe.

Ovim činom u petak je zvanično pokrenuta proizvodnja, a ukupno je otvoreno 740 novih radnih mjesta, što je od izuzetne važnosti kako za ovaj bosanskohercegovački grad tako i za cijelu regiju, javlja Ibrahim Sofić, reporter Al Jazeere iz Goražda.

Vrpcu su presjekli predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda, te većinski vlasnik ASA grupacije Nijaz Hastor.

Prilikom obraćanja okupljenima ispred proizvodne hale, Bevanda je istakao kako je ovo veliki podsticaj za bh. privredu.

„Gospodarstvo bilo koje države ne može bez proizvodnje kao što čovjek ne može bez zraka. Otvaranje ovog pogona je novi zrak u plućima bh. gospodarstva. Ovakav potez je utoliko značajniji kada se ima u vidu da sve više ljudi ostaje bez posla zbog globalne krize, pa se može reći da je novi pogon u Goraždu svojevrsno svjetlo u mraku“, dodao je.

Pogoni na tri kontinenta

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović složio se sa Vjekoslavom Bevandom da su ovakvi potezi od velikog značaja za bh. privredu.

„Mediji prate političare i daju im dosta pažnje, ali nisu političari oni koji će izvući Bosnu i Hercegovinu, već oni koji otvaraju radna mjesta, poput Preventa“, kazao je Izetbegović, istakavši činjenicu kako je Prevent proteklih godina svakodnevno upošljavao po još jednog čovjeka.

„Današnjim otvaranjem pogona u Goraždu, ta cifra za 2012. godinu se utrostručila.“

Nakon svečanog presijecanja vrpce posjetioci otvaranja obišli su pogone gdje se proizvode presvlake za sjedišta najnovijeg automobila njemačkog koncerna Volkswagen, a riječ je o sedmoj generaciji modela Golf.

Prevent trenutno zapošljava više od 5.000 osoba u Bosni i Hercegovini, a pogone ima na tri kontinenta.

Izvor: Al Jazeera