Oglasi

Prevent tuži Volkswagen, traži 'milijarde' eura'

Koncern bh. porodice Hastor predbacuje njemačkom automobilskom gigantu jednostrano raskidanje ugovora i svjesnu i planiranu prevaru.
Prevent smatra da je VW već 2016, prilikom sklapanja ugovora, imao namjeru prijevremeno poništiti taj ugovorArhiva

Koncern Prevent, iza kojeg stoji bosanskohercegovačka preduzetnička porodica Hastor, i njegove kompanije za proizvodnju automobilskih dijelova pripremaju tužbu u vrijednosti dvije milijarde eura protiv Volkswagena zbog jednostranog raskidanja ugovora, javljaju njemački mediji u ponedjeljak.

"Tužba će biti dostavljena uskoro", rekao je za Sueddeutsche Zeitung glasnogovornik Prevent grupe, u čijem se vlasništvu, između ostalog, nalazi nekoliko kompanija za proizvodnju automobilskih dijelova, prenosi Hina.

On je odbio reći o kojem je tačno iznosu riječ, ali je dodao da se "radi o milijardama".

'Svjesna i planirana prevara'

Sueddeutsche Zeitnug piše, pozivajući se na krugove u automobilskoj industriji, o dvije milijarde eura.

Prevent predbacuje Volkswagenu jednostrano raskidanje ugovora i "svjesnu i planiranu prevaru".

U ljeto 2016. kompanije ES Guss i Car Trim, koje proizvode dijelove za mjenjač i presvlake za automobilska sjedišta, obustavile su isporuku dijelova najvećem njemačkom proizvođaču automobila zbog toga što je Volkswagen, navodno, prekršio jedan prijašnji ugovor.

Volkswagen je nakon obustave rada u nekoliko pogona i gubitka, kako je tada navedeno, "nekoliko stotina miliona eura" postigao sporazum s Preventom, koji je, međutim, prije mjesec poništen od automobilskog koncerna iz Wolfsburga.

Prevent sada tuži VW zbog jednostranog poništenja ugovora i "planirane prevare".

'Ucjenom prisiljeni na ugovor'

Prevent smatra da je VW već 2016, prilikom sklapanja ugovora, imao namjeru prijevremeno poništiti taj ugovor.

U Volkswagenu se pravdaju da su 2016. bili "ucjenom prisiljeni" na potpisivanje ugovora i da su od samog početka Preventu dali do znanja da ugovor smatraju "neodrživim".

Nakon ukidanja ugovora Prevent je bio prisiljen na otpuštanje radnika iz svojih tvornica.

Izvor: Agencije