Preuveličan domet projektila Sjeverne Koreje

Projektil vjerojatno nije lansiran iz podmornice, smatraju analitičari (EPA)

Do nedavnog sjevernokorejskog ispaljivanja podvodnog balističkog projektila čini se da je doista došlo, ali je Pjongjang preuveličao domet eksperimenta, ocijenili su stručnjaci i analitičari.

Stručnjaci su potvrdili prvobitne sumnje analitičara, te su ocijenili da se radi o testiranju sekvence izbačaja projektila, prije nego o samom lansiranju, prenosi Hina.

Sjevernokorejski program strateških balističkih projektila more-kopno (MSBS), to jest projektila ispaljenih iz podmornice, vjerojatno je na počecima, ocijenili su oni.

‘Regionalna prijetnja’

“Prve procjene ostaju na snazi”, rekao je Joseph Bermudez, stručnjak u uredu AllSource Analysis sa sjedištem u Sjedinjenim Američkim Državama.

Sjeverna Koreja predstavlja novu regionalnu prijetnju što se tiče balističkih projektila ispaljenih s mora, prije nego neposrednu prijetnju, te ne predstavlja novu interkontinentalnu prijetnju”, objasnio je on.

Bermudez smatra da projektil ispaljen prošle sedmice “vjerojatno nije lansiran iz podmornice”, uprkos onome što pretendira Pjongjang.

Izvor: Agencije