Pretrpani mađarski centri za migrante

Mađarska policija je samo u srijedu privela 955 novih ilegalnih migranata. Mađarska spada u red evropskih država koje je najviše pogodio aktuelni val migracija sa Bliskog istoka i iz Afrike. Prema podacima Vlade, u prvoj polovini ove godine kroz tu zemlju je prošlo gotovo 70.000 ilegalnih migranata.

Ekipa Al Jazeere u blizini Budimpešte je posjetila kamp s migrantima koji samo traže život bolji od onog koji imaju u svojim državama. Zbog toga su bili spremni i na najteže izazove – pješačenje stotinama kilometara, glad, iscrpljenost, prevare posrednika, ilegalni transport koji često ima tragičan epilog…

“Prošlo je mjesec dana od početka putovanja. Krenuli smo iz Egipta, htjeli smo ići u Italiju, ali oni koji su nas prevozili odveli su nas u Grčku. Odatle smo pješice prešli Makedoniju i Srbiju”, govori Jamal Abdullah, emigrant iz Sudana.

Pogranični pojas između Srbije i Mađarske dnevno ilegalno pređe i do 1.000 ljudi. Zbog toga Mađarska, uprkos kritikama, ne odustaje od namjere da podigne žičanu ogradu od četiri metra cijelom, 170 kilometara dugom, graničnom linijom.

Mladi bježe od ratova

Većina migranata ne želi ostati u ovoj državi, već nastaviti dalje ka Zapadu.

“Problem je. Ovdje nije tako dobro. Bio sam u Austriji. Tamo sam proveo dva mjeseca, ali sam se morao vratiti u Bičku”, ističe emigrant iz Afganistana Samir Kazemi.

Iz kampa Bička, tridesetak kilometara od Budimpešte, javio se novinar Al Jazeere Nebojša Grabež.

“Ovo je jedan od tri velika kolektivna centra u kojima su smešteni migranti iz afričkih i azijskih zemalja. Kapacitet ovog kampa je 600 ljudi. Međutim, u ovom trenutku ovde se nalazi dvostruko veći broj, gotovo 1.200”, kaže Grabež.

Tako je i u drugim mađarskim centrima. Najviše je mladih koji bježe od ratova, terorizma, nasilja, siromaštva…

“Ne želim se vratiti kući, jer su tamo talibani. Pobili su moju rodbinu i činili strašne stvari. Htjeli su i mene ubiti, ali sam pobjegao”, rekao je Altaf Heder, također iz Afganistana.

Migrant iz Pakistana po imenu Tarik kaže kako je došao prije četiri mjeseca.

“Dobio sam dokumente i sada sam prihvaćen”, dodao je.

Kao beskućnici

Međutim, kako tvrde predstavnici pojedinih volonterskih organizacija koje pružaju pomoć migrantima, dobijanje papira ne znači i rješenje problema.

“Kada u Mađarskoj dobijete status azilanta, veoma teško se nastavlja normalan život. To je veliki problem, jer ljudi ovog statusa najčešće završe kao beskućnici. Ne mogu naći posao niti normalan smještaj”, kaže Orsilya Morel iz organizacije MigSzol Csoport.

Zato većina ima u planu nastavak puta.

“Možda ću krenuti dalje, u Italiju ili Njemačku. Ovdje nema posla. Moja misija nije samo da jedem i spavam. Treba mi malo novca za život, a poslije i da se oženim”, naveo je Imran Khan, emigrant iz Pakistana.

Mađarska i Srbija pojačale su kontrole granice, a zajedničkim patrolama nadgledaju i ulazak u Srbiju iz Makedonije. Najveću pomoć, ipak, očekuju od Evropske unije.

Izvor: Al Jazeera