Pretres ureda Volkswagena u Njemačkoj

Volkswagen je objavio da podržava istragu i da je predao sveobuhvatan skup dokumenata (EPA)

Njemačko tužilaštvo izvršilo je u četvrtak pretres sjedišta i drugih ureda Volkswagena, u sklopu istrage o lažiranju podataka o štetnoj emisiji njihovih dizel motora.

Tužioci traže dokumente i podatke koji bi im mogli pomoći u istrazi.

Volkswagen je objavio da podržava istragu i da je predao sveobuhvatan skup dokumenata.

Skandal je kompaniju koštao više od trećine njene tržišne vrijednosti i uzrokovao smjenu vodstva i istrage širom svijeta, a potresena je i cijela njemačka automobilska industrija.

Sporni softver

Volkswagen je nedavno priznao je da je u Evropskoj uniji osam miliona vozila opremljeno spornim softverom koji može očitavati pogrešne podatke o emisiji štetnih gasova.

Njemački Handelsblatt je prenio da se u pismu datiranom na 2. oktobar, koje su potpisali bivši glasnogovornik Vlade i trenutni lobista Volkswagena Thomas Steg, navodi da su sporni softveri u vozilima s motorima od 1,2, zatim 1,6 i dvije litre.

Do sada je bilo poznato da je Volkswagen saopćio da je spornim softverom opremljeno do 11 miliona vozila na dizelski pogon širom svijeta, uključujući i 2,8 miliona auta u Njemačkoj.

Matthias Mueller, bivši šef Porschea, imenovan je za novog generalnog direktora VW-a, nakon odlaska sa te funkcije Martina Winterkorna.

Volkswagenu prijete deseci javnih i privatnih tužbi, državnih istraga, kompenzacijskih i troškova opoziva, a ukupni troškovi mogli bi iznositi više od 6,5 milijardi eura, koliko je njemački koncern ostavio “na stranu”.

Izvor: Agencije