Pretres u makedonskoj Upravi za sigurnost

Specijalno makedonsko tužilaštvo počelo je pretragu u Upravi za sigurnost i kontraobavještavanje pri Ministarstvu unutrašnjih poslova te zemlje.

Ovo se dešava u okviru istrage o prisluškivanim razgovorima predstavnika Makedonske vlade, koje je prošle godine javno objavio opozicioni SDSM i vlast optužio za korupciju.

Pretragu prostorija počeli su jučer i žele utvrditi jesu li objavljeni razgovori bili dio zvaničnih istraga makedonske tajne službe.

Uprava za sigurnost Tužilaštvu je do sada omogućila uvid u dokumente s podacima o imenima prisluškivanih osoba, ali ne i audiozapise, jer bi to moglo, kažu, utjecati na druge istrage.

Pravna završnica

Tužilaštvo je saopćilo da su ih iz Uprave za sigurnost i kontraobavještavanje obavijestili kako im ne mogu dati pristup sistemu za praćenje komunikacija, jer nadležne tehničke osobe nisu u zemlji te da bi se trebali vratiti tokom dana.

„Naš interes je da Uprava za sigurnost i kontraobavještavanje radi profesionalno i po zakonu. Sve što se događalo u proteklom periodu treba dobiti pravnu završnicu, odnosno da na osnovu pribavljenih dokaza dokažemo je li stvarno bilo zloupotreba s prisluškivanjem u Tajnoj policiji i, ako se to desilo, ko su odgovorne osobe“, kazala je tužiteljica u Specijalnom javnom tužilaštvu Lenče Ristoska.

„Vjerujemo da su većina zaposlenih u Upravi odgovorni profesionalci“, dodaje.

Izvor: Al Jazeera i agencije