Pretraživač Google ‘priznao’ Palestinu

Iz Googlea je rečeno da pretraživač slijedi politiku Ujedinjenih naroda (AFP)

Internetski div  Google izmijenio je na naslovnoj strani palestinskog izdanja svog pretraživača naziv “Palestinske teritorije u “Palestina”, prenose agencije.

Terminologija je politički osjetljivo pitanje, imajući u vidu da konačan status Zapadne obale, Pojasa Gaze i istočnog Jerusalema tek treba da bude dogovoren.

U novembru su Ujedinjeni narodi Palestini dodijelili status države nečlanice posmatrača, a prije toga je imala status entiteta posmatrača.

‘Politika UN-a’

To se dogodilo uprkos protivljenju Sjedinjenih Američkih Država i Izraela, koji smatraju da put do palestinske državnosti vodi preko pregovaračkog stola.

Glasnogovornik Googlea Nathan Tyler je saopćenjem branio odluku kompanije i rekao da će oznaka “Palestinske teritorije” biti zamijenjena “Palestinom” u svim Googleovim proizvodima, da su u vezi s tim kosultirali više izvora, te da pretraživač slijedi politiku UN-a.

Glasnogovornik izraelskog Ministarstva vanjskih poslova Yigal Palmor izrazio je žaljenje što se “privatna internetska kompanija na kontroverzan način upliće u međunarodnu politiku”.

Izvor: Agencije