Presude u aferi Offside postale pravomoćne

Čižmek - glavna spona između podmićenih nogometaša i organizatora namještanja mečeva - ranije osuđen na godinu dana zatvora (Pixsell)

Petnaestorici optuženih za namještanje utakmica Prve hrvatske nogometne lige, u aferi Offside, pravomoćno je presuđeno, jer je Vrhovni sud Hrvatske potvrdio prvostepenu presudu Županijskog suda u slučaju nazvanom prema jednom od najpoznatijih i najkontroverznijih nogometnih pravila, prenosi agencija Hina.

Glasnogovornik zagrebačkog Županijskog suda Krešimir Devčić potvrdio je da je Vrhovni sud u cijelosti potvrdio presudu iz decembra 2011. godine, kojom su dvojica optuženika osuđena na uslovne, a ostali na zatvorske kazne od šest do deset mjeseci, uz povrat nezakonito stečenih 1,2 miliona kuna (165.500 eura).

Najstrožije su kažnjeni bivši pomoćni trener Croatia Sesveta Goran Jerković, koji je proglašen krivim za posredovanje u podmićivanju, te nogometaš tog kluba Mario Čižmek, koji je bio glavna spona između podmićenih nogometaša i organizatora namještanja mečeva, koji su ranije osuđeni na po godinu dana zatvora.

Sportski direktor i sin vlasnika Croatia Sesveta Tomislav Zubak osuđen je na devet mjeseci zatvora zbog pomaganja, a na iste zatvorske kazne zbog udruživanja za počinjenje kaznenog djela i primanja mita osuđeni su nogometaši Croatia Sesveta Ivan Banović, Jasmin Agić, Ante Pokrajčić i Miljenko Bošnjak.

Za ista nedjela na osam mjeseci zatvora osuđeni su i njihovi suigrači Dario Šušak i Saša Mus.

Na sedam mjeseci osuđeni su nogometaši tadašnjeg Varteksa Miljenko Mumlek i Andrija Balajić, te nogometaš Međimurja Nikola Melnjak, dok je njegov saigrač Neven Vuljanko osuđen na šest mjeseci.

Olakšavajuća okolnost

Igrač Croatia Sesveta Marko Guja uslovno je osuđen na sedam mjeseci, jer je u vrijeme počinjenja kaznenih djela bio mlađi punoljetnik, a nogometaš Varteksa Zoran Ivančić uslovno na osam mjeseci, kojem je sud kao olakšavajuću okolnost uzeo to što je pridonio razotkrivanju kaznenih djela.

Navedeni nogometaši i sportski radnici Croatia Sesveta, Međimurja i bivšeg Varteksa nakon sedam mjeseci suđenja osuđeni su za namještanje osam prvoligaških utakmica i tri pokušaja namještanja.

Pritom su ostvarili korist od najmanje 1,2 miliona kuna ili 165.500 eura. Novac bi trebala vratiti desetorica, a najviše Banović (28.500 eura), Agić (26.500), Jerković (25.000) i Čižmek (20.500).

Šestorica su tokom suđenja priznali krivnju za namještanje utakmica i klađenje na dogovorene rezultate, dok je ostalima krivnja dokazana zahvaljujući odbranama ostalih optuženika i zapisima iz telefonskih razgovora.

Suoptuženici su u razgovorima koristili i šifre, pa je tako utakmica značila automobil Smart, a iznos za namještanje utakmica „prijeđeni kilometar“.

„Očito u njihovom slučaju lopta na utakmicama koje su namještali nije bila okrugla“, kazala je sutkinja Gordana Mihela Grahovac u obrazloženju presude, dodavši da optuženici nisu omogućili neizvjesnost utakmice i pobjedu spretnijeg i boljeg, već organizatorima bogaćenje putem klađenja.

Ranije nagodbe

Optužnicom su bila obuhvaćena još šestorica okrivljenika, no oni su se prije suđenja nagodili s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala (USKOK).

Trojica organizatora namještanja proljetnih utakmica Prve hrvatske nogometne lige 2010. dobila su po godinu dana zatvora i zajedno moraju vratiti blizu milion eura, koje su nezakonito zaradili kladeći se na namještene utakmice.

Riječ je o bivšem treneru u omladinskoj momčadi zagrebačkog Dinama Vinku Šaki, te dvojici slovenskih državljana Dini Laliću i Admiru Suljiću.

S USKOK-om su se nagodili i nogometaši Međimurja Danijel Mađarić i Mario Darmopil, te njegov menadžer Mario Marenić.

Darmopil se nagodio na osam mjeseci zatvora i vraćanje 20.500 eura, Mađarić na sedam mjeseci zatvora i vraćanje 6.000 eura, a Marenić je uslovno osuđen na godinu i dva mjeseca, uz rok kušnje od četiri godine. On je državi dužan 4.500 eura.

Izvor: Agencije