Presuda za zločin na Korićanskim stijenama

Na Korićanskim stijenama, 21. augusta 1992. godine strijeljano blizu 200 Bošnjaka i Hrvata (AP)

Sud Bosne i Hercegovine osudio je Sašu Zečevića, Radoslava Kneževića i Marinka Ljepoju, bivše pripadnike srpskog interventnog voda prijedorske policije, na po 23 godine zatvora zbog zločina počinjenog na Korićanskim stijenama, kada je strijeljano blizu 200 bošnjačkih i hrvatskih muškaraca.

Petar Čivčić i Branko Topola su oslobođeni krivice da su učestvovali u zločinu na Korićanskim stijenama, 21. augusta 1992. godine.

Sudsko vijeće je Zečevića proglasilo krivim zato što je lično učestvovao u strijeljanju muškaraca, dok su Knežević i Ljepoja doprinijeli da se ta ubistva dogode.

Čivčić, bivši pripadnik interventnog voda prijedorske policije, a Topola, bivši stražar u logoru Trnopolje (općina Prijedor), prema obrazloženju presude su oslobođeni jer Tužilaštvo BiH nije van razumne sumnje dokazalo da su počinili djela koja su im stavljena na teret.


Seida Karabašić, članica udruženja Prijedorčanki 

Više od 1.200 civila iz Prijedora, bošnjačke i hrvatske nacionalnosti, krenulo je 21. augusta 1992. organiziranim konvojem preko planine Vlašić prema Travniku, koji je bio pod kontrolom Armije BiH.

Spajanje konvoja

Konvoj autobusa i kamiona pratili su policajci interventnog voda prijedorske policije, te pripadnici Teritorijalne odbrane (TO). Autobusi su krenuli iz naselja Tukovi i ispred logora Trnopolje, i spojili se u jedan konvoj u Kozarcu.

Po naređenju, zaustavili su se kod rijeke Ugar na planini Vlašić, gdje je, prema optužnici, odvojeno više od 200 vojno sposobnih muškaraca.

Članica Udruženja Prijedorčanki IZVOR Seida Karabašić kazala je kako su očekivali veće kazne, te da su veoma razočarani nakon što je objavljeno da su Čivčić i Topola oslobođeni.

Izvor: Al Jazeera i agencije