Presuda Šušnjaru za ratni zločin u Višegradu 30. oktobra

Optužnica protiv Šušnjara potvrđena je u oktobru 2017. (Arhiva)

U završnoj riječi odbrana Radomira Šušnjara, optuženog za učešće u ubistvima civila u višegradskoj Pionirskoj ulici, istakla je da Državno tužilaštvo nije dokazalo navode optužnice i zatražila da njihov branjenik bude oslobođen, nakon čega je Vijeće zakazalo izricanje presude za 30. oktobar, javio je BIRN BiH, a prenosi agencija Fena. 

“Ovdje se ništa van razumne sumnje ne može zaključiti, osim da je bio oružani sukob”, rekao je advokat Dejan Bogdanović, naglasivši da u tom predmetu ne postoje potkrepljujući dokazi onako kako ih je Tužilaštvo najavilo.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine tereti Šušnjara da je sredinom juna 1992. učestvovao u napadu, nečovječnom postupanju i pljačkanju imovine bošnjačkih stanovnika iz sela Koritnik, koji su bili zatvoreni u jednoj kući u Pionirskoj ulici. Kako stoji u optužnici, civile su natjerali da pređu u drugu kuću, na koju su pucali i zapalili je, ubivši zatvoreno stanovništvo.

Bogdanović je ukazao da je istraga protiv njegovog branjenika bila nezakonita i ustvrdio da je u tom slučaju riječ o “klasičnom identifikovanju koje je provedeno nezakonito”.

Naveo je i da je Udruženje Žena – žrtva rata “vodilo istragu i nezakonito pribavljalo fotografije” iz CIPS-ove baze podataka.

Izručen iz Francuske

Odbrana se osvrnula i na iskaze nekih zaštićenih svjedoka, odnosno “relevantnih svjedoka Tužilaštva”, za koje je rekla da se nijedan ne može posmatrati kao jedinstven i kontinuiran iskaz jer su protivrječni sami sebi, a onda i drugim iskazima.

“Na izjavama zaštićenih svjedoka ne može biti utvrđena činjenica, a kasnije ni odgovornost bilo kojeg optuženog”, istakao je Bogdanović i dodao da u tom predmetu postoji veći broj sitnih kontradiktornosti i nedosljednosti.

Prema njegovom mišljenju, postupak je praćen i nizom sugestivnih pitanja Tužilaštva, na koja je on davao prigovore. Dodao je da se sugestijama narušava kredibilitet svjedoka, zahvalivši tužiocu što je postavljao niz takvih pitanja.

Optužnica protiv Šušnjara potvrđena je u oktobru 2017, a u junu sljedeće godine izručen je iz Francuske pravosudnim organima Bosne i Hercegovine. Ranije je iz Tužilaštva navedeno da je optuženi dugo bio u Francuskoj, gdje je lociran tokom istrage Tužilaštva Bosne i Hercegovine, nakon čega je pokrenuta procedura za njegovo izručenje toj državi.

Suđenje je počelo u augustu 2018.

Izvor: Agencije