Presuda Oriću i Muhiću 30. novembra

Sabahudin Muhić je, kao pripadnik Armije BiH, optužen s Naserom Orićem, bivšim komandantom Armije BiH u Srebrenici (BIRN)

Odbrana Sabahudina Muhića zatražila je u petak oslobađajuću presudu, ocijenivši da Tužilaštvo Bosne i Hercegovine nije dokazalo optužbe koje ga terete za zločin nad ratnim zarobljenicima na području Srebrenice i Bratunca, javio je BIRN BiH.

Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine zakazalo je za 30. novembar izricanje presude, prenosi agencija Fena.

Muhić je, kao pripadnik Armije Bosne i Hercegovine, optužen s Naserom Orićem, bivšim komandantom snaga Armije Bosne i Hercegovine u Srebrenici.

Odbrana je u završnoj riječi analizirala dvije tačke optužnice koje Muhića terete da je s Orićem ubio dvojicu ratnih zarobljenika srpske nacionalnosti.

Braniteljica Sabina Mehić naglasila je nedosljednosti zaštićenog svjedoka O-1 kada je riječ o ubistvu Milutina Miloševića u bratunačkom selu Lolići.

Tri verzije svjedoka 0-1

Ona je navela kako je svjedok O-1 jednom izjavio da je, nakon što je Orić pucao u Miloševića, Muhić odmah pritrčao prema tijelu i ispalio rafal, a drugi put je kazao kako je to učinio nakon tri do pet minuta.

“Kada je upitan da objasni razliku u iskazu, svjedok je dao treću verziju događaja i rekao da je pucao Orić, pa Mrčo, pa da se Mrčo još jednom vratio. Da ovo nije tragično za ova dva čovjeka koja ovdje sjede, bilo bi smiješno”, ocijenila je Mehić.

Ona je dodala kako Tužilaštvo nije dokazalo ni u kakvom je stanju Milošević bio nakon što je Orić navodno pucao u njega, odnosno kakva je uzročno-posljedična veza između pucanja i smrti.

Mehić je naglasila kako je tek na suđenju svjedok O-1 pravilno izgovorio ime optuženog, dok je u ranijim iskazima spominjao druge osobe.

Prema odbrani, svjedokinja Radmila Nikolić također je bila neuvjerljiva, jer je u istrazi spominjala drugu osobu kao odgovornu za smrt Miloševića, dok je na suđenju ubistvo pripisala Oriću i Muhiću.

Ukinuta prvostepena presuda

Mehić je navela kako je slična situacija i s ubistvom Mitra Savića u srebreničkom selu Kunjerac u decembru 1992. godine.

Podsjetila je kako je svjedok O-1 pred Apelacionim vijećem kazao kako je samo Orić pucao u Savića, a kada ga je tužilac pitao da objasni zbog čega je ranije spominjao i Muhića, svjedok je davao različita objašnjenja.

Jedno od njih je bilo da imaju zajedničkog rođaka.

Mehić je rekla kako je ostalo nejasno i kojoj grupi boraca je pripadao Muhić.

Ranije je Orićeva odbrana također zatražila oslobađajuću presudu, dok je Tužilaštvo zatražilo da budu proglašeni krivim.

Suđenje Oriću i Muhiću obnovljeno je nakon što je Apelaciono vijeće ukinulo prvostepenu presudu kojom su bili oslobođeni optuženi za ove zločine.

Izvor: Agencije